Tot tien jaar cel voor roversbende uit zigeunerkampen in Rijsel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 20-koppige roversbende die opereerde vanuit twee zigeunerkampen in de buurt van Rijsel is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot effectieve celstraffen van één tot tien jaar en een boete van 600 euro voor zo’n vijftig diefstallen, inbraken en ramkraken. Onder andere in Rollegem-Kapelle, Veurne en Deerlijk sloegen ze toe.

De zogenaamde Stihl-bende sloeg vanaf het voorjaar van 2015 tot 2016 toe. Vooral in Oost-en West-Vlaanderen maar ook in Moeskroen, Dilbeek, Ath, Charleroi, Doornik, Drogenbos, La Louvière… Vaak hadden ze het op Stihl-werkmateriaal in tuincentra zoals José Luyckx in Rollegem-Kapelle (Ledegem) of op elektrische apparaten bij vestigingen van Cash Converters gemunt. Ook elektrozaken MCnudde in Deerlijk en Art & Craft in Sint-Denijs-Westrem (Gent) kregen meermaals ongewenst bezoek.

Klopjacht

Het onderzoek naar de bende Roemeense Romazigeuners raakte in een stroomversnelling toen in juni 2015 drie Roemenen in Lichtervelde na een klopjacht van maar liefst twaalf uur opgepakt konden worden toen ze 2.400 kilogram gestolen lood bij een handelaar probeerden te verkopen. Het gerecht zetten alle middelen in om linken en bewijzen te verzamelen zoals telefonie- en DNA-onderzoek, camerabeelden, vinger-, oor- en voetafdrukken… Bij tal van ramkraken werden ook gestolen voertuigen gebruikt. Er werden verdachten uit Roemenië, Frankrijk en Polen uitgeleverd. Sommigen zijn geen onbekenden voor het gerecht in Denemarken, Italië, Frankrijk..

Ook minderjarige betrokken

Opvallend was dat bij heel wat inbraken of ramkraken ook een kleine minderjarige, die uiteindelijk slechts twaalf jaar bleek te zijn, werd opgemerkt. Hij was telkens de enige die zich nergens aan stoorde en zonder handschoenen of bivakmuts opereerde. Slechts 6 van de 22 beklaagden daagden voor de rechter op. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van zeventien veroordeelden, waardoor ze ofwel in de cel blijven ofwel internationaal geseind zullen worden. Twee beklaagden werden volledig vrijgesproken.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier