Tot jaar cel of 150 uren werkstraf voor verkoop cocaïne

© belga
Redactie KW

Geen 160.000 euro maar 58.000 euro. Dat drugsgeld verklaarde de correctionele rechtbank in Kortrijk verbeurd nadat een viertal kon geklist worden voor verkoop van cocaïne. Een 45-jarige uitbater van een cafe in Tiegem kreeg een jaar cel, maar moet er niet meer naar terug als hij zich aan enkele voorwaarden houdt.

Op 19 december 2019 vloog Wouter C. in de cel. Hij bleef er tot halfweg mei 2020. Na zijn vrijlating moest hij beloven zijn cafe te sluiten. Uit het onderzoek was immers gebleken dat er daar niet alleen pintjes? maar ook wel cocaïne over de toog ging. Drugs die in zakjes in een zwart kistje bewaard werden. “Om een 20-tal kennissen te depanneren”, gaf C. toe. De rechter verklaarde 8.000 euro van zijn drugsgeld verbeurd en gaf hem ook een boete van 1.600 euro. En dat terwijl hij nog boetes en schadevergoedingen van andere veroordelingen moet ophoesten. “Hij is nu clean en een hardwerkende aannemer”, aldus zijn advocaat. Hij vroeg niet meer terug naar de cel te moeten en voorwaarden te mogen volgen. De rechter stemde in met die vraag.

Het onderzoek naar de drugshandel startte bij Hafid T.(39) uit Wielsbeke. De man liep al tal van drugsveroordelingen op, maar hield zich ook nu nog altijd bezig met gebruik en verkoop van cocaïne. Tijdens het onderzoek kwamen ook Maarten V. (41) uit Waregem en Mustapha El G. (27) uit Kortrijk in het vizier als leveranciers. Volgens de openbare aanklager verkocht vooral deze laatste elke dag tot 30 gram cocaïne. Hij kreeg 150 uren werkstraf, een boete van 3.200 euro en ziet 50.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard. Maar liefst 65 klanten legden tijdens een verhoor een verklaring af. Bij een huiszoeking kon ruim 500 gram cocaïne gevonden worden. “Ik heb een fout begaan en heb spijt. Ik ben aan een nieuw leven begonnen”, aldus de man uit Kortrijk. Zelf gebruikte hij geen drugs. Hafid T. kreeg zes maanden effectieve celstraf en 1.200 euro boete, Maarten V. negen maanden voorwaardelijke celstraf en 800 euro boete. Ook hij moet zich laten begeleiden. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier