Tot drie jaar effectieve celstraf na ontvoering en gewelddadige afpersing in Blankenberge

foto Jason Morrison
Redactie KW

Drie mannen zijn in de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan slagen, afpersing, diefstal en ontvoering. Het kopstuk kreeg drie jaar effectieve celstraf. Twee anderen kregen elk achttien maanden cel.

Op 21 november 2017 eisten Bruggeling Kenny V. (24) en Bredenaar Kevin S. (32) 800 euro terug van het slachtoffer. Volgens het parket was er sprake van een openstaande drugsschuld, maar volgens Kevin V. ging het om een gewone lening. Omdat het slachtoffer niet met het geld over de brug kwam werd hij geslagen met een hamer en vervolgens ontvoerd. V. en S. gooiden hem in de koffer van hun wagen en namen hem mee naar appartementen in Knokke-Heist en Blankenberge, waar hij een hele dag werd vastgehouden. “Mijn cliënt stond doodsangsten uit”, zei de advocaat van het slachtoffer tijdens het proces. “Hij zal dit voor de rest van zijn leven meedragen.”

Medebeklaagde Leroy S. (32) uit Damme kwam pas op 22 november in beeld. De man kreeg toen een uitgangsvergunning van de gevangenisdirectie en belde met de vader van het slachtoffer om geld te eisen. S. reed met de vader naar een bankkantoor in Uitkerke waar hij 200 euro afhaalde. Vervolgens mocht het slachtoffer naar huis. Het Openbaar Ministerie vroeg twee jaar cel voor Kevin S., die ook nog terechtstond voor een ripdeal in Gistel. Voor Kenny V. en Leroy S. werd achttien maanden cel gevorderd. Leroy S. ontkende dat hij met de vader belde en vroeg de vrijspraak. Kenny V. en Kevin S. stelden dat het slachtoffer de feiten zwaar aandikte. “We hebben hem niet in de koffer gestopt. Hij kon op elk moment het appartement verlaten en we gebruikten zelfs samen drugs”, beweerden ze.

Maar de rechter dacht daar donderdag duidelijk anders over en veroordeelde Kevin S. tot drie jaar effectieve celstraf. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding. Kenny V. en Leroy S. kregen elk achttien maanden effectieve celstraf.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier