In de nacht van 16 op 17 juli vorig jaar gooiden drie gemaskerde mannen een betonblok door de glazen toegangsdeur van de winkel van het luxekledingmerk Philipp Plein langs de Kustlaan in Knokke. In een mum van tijd graaiden ze kledij bij elkaar voor een totale waarde van 64.000 euro en vluchtten met hun wagen richting Nederland. De politie zette de achtervolging in en kon de wagen in het Oost-Vlaamse Sint-Laureins onderscheppen. Twee Roemenen, Vasile-Anton B. (31) en Adrian G. (31), werden ter plaatse in de boeien geslagen. De derde verdachte kon ontkomen. De gekliste gangsters bleken op het moment van de feiten nog niet lang vrij uit de gevangenis in Italië en hadden naar eigen zeggen geld nodig. Hun voortvluchtige kompaan wezen ze aan als het brein achter de roof.

Volgens de procureur hadden de daders hun slag heel goed voorbereid. "Hun vluchtwagen was voorzien van valse nummerplaten en volgens een getuige gingen ze bijzonder kalm te werk", stelde hij. "Hun bewering dat de ramkraak een ingeving was van het moment is leugenachtig." B. en G. zijn allebei doorwinterde criminelen met een omvangrijk strafblad. B. liep eerder al veroordelingen op in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Roemenië en Nederland. Daags voor de ramkraak in Knokke was hij ook betrokken bij een gewelddadige home invasion in Nederlands-Limburg. Een 82-jarige man werd daarbij samen met zijn 77-jarige echtgenote urenlang opgesloten in de kelder. Zowel voor Vasile-Anton B. als Adrian G. kregen donderdag drie jaar effectieve celstraf.

In hun cel beschikten B. en G. stiekem over een gsm en door die af te luisteren ontdekten de speurders dat de voortvluchtige ramkraker in Sint-Laureins werd opgepikt door de Roemeen Gigi P., die mee in de beklaagdenbank zit. Hij beschikt eveneens over een stevig strafregister en kreeg twaalf maanden cel. Volgens zijn advocaat runde hij een soort taxidienst en wist hij niets af van de ramkraak. Ook de vrouw van Gigi P., Monica S., stond mee terecht. Zij zou de simkaarten hebben aangekocht voor de bende. De vrouw ontkende dit met klem, maar de rechter veroordeelde haar tot twaalf maanden celstraf met uitstel.

(AFr)

In de nacht van 16 op 17 juli vorig jaar gooiden drie gemaskerde mannen een betonblok door de glazen toegangsdeur van de winkel van het luxekledingmerk Philipp Plein langs de Kustlaan in Knokke. In een mum van tijd graaiden ze kledij bij elkaar voor een totale waarde van 64.000 euro en vluchtten met hun wagen richting Nederland. De politie zette de achtervolging in en kon de wagen in het Oost-Vlaamse Sint-Laureins onderscheppen. Twee Roemenen, Vasile-Anton B. (31) en Adrian G. (31), werden ter plaatse in de boeien geslagen. De derde verdachte kon ontkomen. De gekliste gangsters bleken op het moment van de feiten nog niet lang vrij uit de gevangenis in Italië en hadden naar eigen zeggen geld nodig. Hun voortvluchtige kompaan wezen ze aan als het brein achter de roof. Volgens de procureur hadden de daders hun slag heel goed voorbereid. "Hun vluchtwagen was voorzien van valse nummerplaten en volgens een getuige gingen ze bijzonder kalm te werk", stelde hij. "Hun bewering dat de ramkraak een ingeving was van het moment is leugenachtig." B. en G. zijn allebei doorwinterde criminelen met een omvangrijk strafblad. B. liep eerder al veroordelingen op in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Roemenië en Nederland. Daags voor de ramkraak in Knokke was hij ook betrokken bij een gewelddadige home invasion in Nederlands-Limburg. Een 82-jarige man werd daarbij samen met zijn 77-jarige echtgenote urenlang opgesloten in de kelder. Zowel voor Vasile-Anton B. als Adrian G. kregen donderdag drie jaar effectieve celstraf.In hun cel beschikten B. en G. stiekem over een gsm en door die af te luisteren ontdekten de speurders dat de voortvluchtige ramkraker in Sint-Laureins werd opgepikt door de Roemeen Gigi P., die mee in de beklaagdenbank zit. Hij beschikt eveneens over een stevig strafregister en kreeg twaalf maanden cel. Volgens zijn advocaat runde hij een soort taxidienst en wist hij niets af van de ramkraak. Ook de vrouw van Gigi P., Monica S., stond mee terecht. Zij zou de simkaarten hebben aangekocht voor de bende. De vrouw ontkende dit met klem, maar de rechter veroordeelde haar tot twaalf maanden celstraf met uitstel. (AFr)