Tot drie jaar cel en ruim 200.000 euro drugsgeld van drugsbende verbeurd

De beklaagden sloegen verschillende keren toe. © Getty Images
Redactie KW

Twee koppels uit Roeselare zijn door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar en boetes van 24.000 euro voor jarenlange verkoop van kilo’s cannabis, cocaïne en xtc. De rechter verklaarde zo’n 210.000 euro drugsgeld verbeurd. Drie beklaagden zitten al ruim een jaar in de cel.

Halfweg februari stelde een vader uit Roeselare vast dat zijn dochter drugs gebruikte. Een vriend bevoorraadde haar. De man sloeg alarm bij de lokale recherche van de politiezone Riho (Roeselare, Izegem, Hooglede). Onder meer via telefoontaps slaagden de speurders er in een netwerk van drugsdealers uit de Roeselaarse regio te ontmaskeren.

Op 11 juni 2019 voerde de politie zowel in Roeselare, Oostnieuwkerke (Staden), Ardooie, Ledegem en Izegem op 15 plaatsen gelijktijdige huiszoekingen uit. Daarbij werden 4,5 kilogram cannabis, ruim een halve kilogram cocaïne en 800 xtc-pillen gevonden. Er kon ook 50.000 euro cash in beslag genomen worden, net als verboden wapens, materiaal om een cannabisplantage op te zetten en drie voertuigen waaronder een Jaguar. In een garagebox in Staden kon drie kilogram cannabis gevonden worden.

Spilfiguur

Volgens de openbare aanklager was Anthony V. (37) uit Roeselare de spilfiguur. Hij kocht aanvankelijk van Bart S. (50) uit Rumbeke (Roeselare) maar zijn statuut veranderde na verloop van tijd naar leverancier. Van beiden worden ook hun partners van betrokkenheid bij de handel verdacht. Ook twee stiefzonen van S. stonden mee terecht. Volgens de openbare aanklager gingen in een periode van drie jaar zo’n 18 tot 36 kilogram cannabis en 7 tot 8 kilogram cocaïne door hun handen. Goed voor een opbrengst van een half miljoen euro, geld dat het verbeurd verklaard wil zien. De rechter milderde dit tot 210.000 euro.

Zowel Bart S. als Anthony V. zitten al ruim een jaar in de cel in voorhechtenis. V. hield de cannabis in een garagebox bij, het geld bij zijn moeder en de cocaïne bij zijn grootmoeder. Hij kampte naast een drugs- ook met een gokverslaving, waarbij hij tussen 2017 en 2019 volgens het gerecht zo’n 232.000 euro verspeelde. Anthony V. kreeg met 3 jaar effectieve celstraf de zwaarste straf, Bart S. kreeg 30 maanden cel. Ze moeten beiden een boete van 24.000 euro betalen en telkens 50.000 euro drugsgeld is verbeurd verklaard.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier