Tot 40 maanden cel voor dealende jongeren die met luxewagens en -kledij pronkten

Redactie KW

Drie twintigers uit Kortrijk, Wevelgem en Menen zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 30 tot 40 maanden en elk een boete van 4.000 voor maandenlange verkoop van cocaïne in de Kortrijkse regio. Ze spelen ook 140.000 euro drugsgeld kwijt. Op sociale media pronkte het trio regelmatig met luxekledij, horloges en AMG-luxewagens. “Veel schone schijn”, aldus hun verdediging.

Het onderzoek spitste zich aanvankelijk toe op Anthony S.(23) uit Kortrijk. Bij de politie was er informatie dat hij zich op grote schaal met cocaïneverkoop bezig hield. Luxereisjes naar Marbella, pronken met grote sommen geld, luxewagens en -kledij en een Rolexhorloge zorgde enkel voormeer argwaan. Uit het onderzoek bleek dat S. samen met Ben Afla G. (25) uit Wevelgem vanuit een huurpand in de Kasteelstraat in Kortrijk opereerde. Hun cocaïne haalden ze via Yannick V. (24) uit Menen uit Nederland.

Op 29 november 2019 wou de politie het trio arresteren naeen nieuwe drugstransactie. Anthony S. vluchtte aanvankelijk de Franse grens over en gooide 240 gram cocaïne uit het raam. Kort nadien kon hij toch opgepakt worden. Ook Ben Afla G. vluchtte weg maar moest een rugzak met 42.000 euro cashgeld en cocaïne achterlaten. Een huiszoeking in het pand in de Kasteelstraat in Kortrijk leverde nog cocaïne en materiaal om drugs te versnijden op, net als luxegoederen en -kledij. “De drugsverkoop en de luxegoederen gaven hem plots een hoge eigenwaarde, iets wat hij nog nooit had gehad”, aldus advocaat Filip De Reuse. “Hij leefde even als in een videoclip en is daar nu niet trots op. Maar niet alle luxegoederen zijn met drugsgeld betaald.” Kassaticketjes moesten dat bewijzen en daar hield de rechter ook rekening mee.

Volgens zowel Anthony S. als Ben Afla G. kochten ze samen aan maar hadden ze elk hun eigen klanten waardoor er van een samenwerkende vereniging geen sprake was. “Alles is voor de show geweest, dom”, besefte Yannick V. Yannick V. kreeg 30 maanden cel, Anthony S. 35 maanden. Maar omdat de rechter enkel de periode van voorhechtenis als effectieve straf uitsprak, komen ze heel binnenkort vrij. Ben Afla G. kreeg de helft van zijn 40 maanden celstraf effectief opgelegd. Ze moeten één voor één na hun vrijlating zich wel nog aan enkele voorwaarden houden.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier