Tot 40 maanden cel en 700.000 euro verbeurd verklaard rond netwerk cannabisplantages

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vijf Belgen en zeven Nederlanders zijn vandaag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van één jaar tot 40 maanden en boetes van 4.000 tot 16.000 euro voor hun rol in een netwerk van cannabisplantages in Vichte (Anzegem), Otegem (Zwevegem), Maldegem en Tielt. De rechter verklaarde zo’n 700.000 euro opbrengst van de drugsplantages verbeurd.

Het onderzoek naar het drugsnetwerk startte al begin 2015. Op de eerste dag van het jaar kon na een anonieme tip een plantage met ruim zeshonderd plantjes boven café De Passage langs de Aalterbaan in Maldegem blootgelegd worden. In Tielt kon in februari een plantage op de Markt boven café Belfort opgerold worden. Daarna volgden er nog in Vichte, Bergen-op-Zoom en Otegem. De plantage van zo’n 1.000 planten in Otegem bevond zich pal in het centrum, in een oude loods en woning langs de Heestertstraat, vlakbij de voetbalvelden van de plaatselijke voetbalclub Blauwvoet. Uit het onderzoek bleken een Nederlander uit het Spaanse Alicante en één uit Bergen-op-Zoom de drijvende krachten achter de uitbouw van het netwerk. Ze zochten panden, schakelden karweiploegen in, zorgden dat Bulgaarse pluksters in busjes rondgevoerd werden,… De twee Nederlanders kregen met 30 tot 40 maanden effectief de zwaarste straffen. Zij moeten samen ook 450.000 euro drugsgeld ophoesten.

Een 62-jarige man uit Wielsbeke die betrokken was bij de plantage in Otegem en Vichte liep 20 maanden effectieve celstraf en een boete van 8.000 euro op. Op het beklaagdenbankje zaten ook een 48-jarige man uit Knokke-Heist en een 27-jarige man uit Menen. Zij mochten de cafés in Maldegem en Tielt uitbaten maar moesten in ruil boven hun café een cannabisplantage toestaan. Zij kwamen er met een voorwaardelijke celstraf van één jaar en een boete van 4.000 euro vanaf. Ook een 55-jarige man die zijn woning in Vichte verhuurde voor een plantage kreeg diezelfde straf. Een 59-jarige man uit Knesselare die geld investeerde in plantages en wat klusjes uitvoerde, kreeg 20 maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete. Hij moet 50.000 euro drugsgeld ophoesten.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten