Tot 30 maanden celstraf voor inbraak en gijzeling Milan (15): “Toch zekere opluchting”

De ouders van Milan op de rechtbank samen met de daders. © LSi
Redactie KW

Twee jongeren van 19 en 20 uit Menen en Harelbeke zijn door de rechtbank veroordeeld tot elk een celstraf van 30 maanden voor de inbraak bij en de gijzeling van de 15-jarige Milan Derammelaere uit Deerlijk op 5 juli. De 19-jarige jongeman uit Waregem die twee dagen voordien samen met twee minderjarigen al ongemerkt de woning was binnengedrongen, moet een werkstraf van 50 uren uitvoeren. Ze hadden op een Parkiesconcert in Waregem enkele dagen voordien gehoord dat er bij het gezin van de jongen geld te rapen zou zijn. “De strenge straffen zijn toch een zekere opluchting”, reageert Milans vader Luc.

Op 5 juli 2019 lag Milan de dag voor zijn verjaardag nog wat op zijn bed in de slaapkamer van zijn woning langs de Beverenstraat in Deerlijk. Zijn ouders waren aan de slag in hun bistro. Plots stond hij oog in oog met twee inbrekers. De daders namen zijn gsm af, vroegen herhaaldelijk om geld, grepen hem bij de nek, bedreigden hem met een schaar en sloegen hem met drumstokken. Een uur lang gingen ze in de woning op zoek naar geld. Uiteindelijk gingen ze er met 4.850 euro, een gsm, bankkaart en horloges vandoor. Vooraleer ze vluchtten, sloten ze Milan in een berghok op de eerste verdieping op. De jongen kon via het kattenluikje ontsnappen en zijn opa verwittigen.

Daags nadien al kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Toen een vriend van Milan het nieuws van de home-invasion en gijzeling hoorde, herinnerde hij zich dat een andere vriend hem eerder op de week had gevraagd of er aan de woning van Milan camera’s hingen. Een andere tiener uit de vriendenkring van Milan belde naar de politie omdat hij op Snapchat een foto had zien passeren van een pak eurobiljetten en een Festina-uurwerk. De foto was afkomstig van iemand die het thuis niet zo breed had.

Geld te rapen

Al snel bleek dat de kiem van de inbraakplannen op 1 juli op het Parkiesconcert in Waregem was gelegd. Jongeren bazuinden er rond dat er in de woning van Milan geld te rapen zou vallen én de deur vaak niet op slot zou zijn. Abdessamad K. (19) uit Waregem en Amine K. (19) uit Menen waren bij dat gesprek aanwezig. Het bleek voor hen de inspiratie om op zoek te gaan naar dat geld. Uit onderzoek bleek immers dat al op 3 juli – twee dagen voor de inbraak en gijzeling van Milan – Abdessamad K. samen met twee minderjarigen de woning in Deerlijk was binnengedrongen en aan de haal was gegaan met ruim 6.000 euro.

Twee dagen later was het dan de beurt aan Amine K., die op zijn beurt vertelde dat ook Ahmed A. (20) uit Harelbeke hem had vergezeld. Beiden zitten al vijf maanden in voorhechtenis. Voor Amine is de helft van zijn gevangenisstraf effectief, voor Ahmed A., die bleef ontkennen bij de inbraak en gijzeling te zijn betrokken, was de rechter nog iets strenger: 18 maanden celstraf is effectief. De rechter achtte zijn betrokkenheid wél bewezen. Milan herkende hem ook als dader, zijn gsm was in de buurt van de woning in Deerlijk en Amine K. vertelde dat hij er bij was. “Het gemak waarmee tot geweld is overgegaan, ondanks de jonge leeftijd, is verontrustend”, vond de rechter. “Hopelijk doen de straffen jullie inzien dat het zo niet verder kan.”

Aan Milan en zijn ouders moet het trio in totaal zo’n 15.000 euro schadevergoeding betalen. Van de buit van ruim 10.000 euro betaalde Abdessamad K. al 1.000 euro terug. 1.950 euro werd in beslag genomen en is ook al aan het gedupeerde gezin terug bezorgd. De rest van de buit bleek na één weekend al schaamteloos opgesoupeerd aan dure kledij, horloges en feesten. “De rechter was toch niet mals voor de daders”, reageert Luc Derammelaere opgelucht. “Hopelijk kunnen we dit hoofdstuk nu afsluiten. Ook al blijft in het achterhoofd spelen of we later geen represailles moeten verwachten.”

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier