Tot 30 maanden cel voor Turken en Bulgaren voor twee cannabisplantages

© iStock
Redactie KW

Vier Turkse Antwerpenaren of Nederlanders en een Bulgaars koppel zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 12 tot 30 maanden voor twee cannabisplantages in Avelgem.

Op een steenworp van elkaar langs de Doorniksesteenweg konden beide plantages in de zomer van 2017 opgerold worden. De rechter verklaarde 186.000 euro drugsgeld verbeurd.

Op 21 augustus 2017 viel rond een leegstaand pand langs de Doorniksesteenweg een indringende cannabisgeur op. Observaties en onderzoek maakten duidelijk dat Ibrahim E. (49) uit Antwerpen eigenaar en Imdat T. (35) uit Antwerpen de huurder van het pand waren. Op een parking konden ook twee andere Turken en een Bulgaars koppel gezien worden. Een huiszoeking leverde uiteindelijk drie ingerichte kamers met 892 plantjes op.

Brand

Nauwelijks enkele dagen later ontstond er enkele honderden meters verderop langs de Doorniksesteenweg brand in een loods. Ook daar vond de politie 1.200 plantjes. Niet toevallig bleek ook dat pand eigendom van Ibrahim E. en huurde Imdat T. Een huiszoeking bij Imdat T. leverde 446 gram cannabis, prepaidkaarten en een precisieweegschaal op. De eigenaar en de huurder schoven elkaar de zwarte piet toe. T. bekende dat hij de plantages opzette en personeel zocht om die te onderhouden, maar volgens hem gebeurde alles in opdracht van Ibrahim E. Volgens E. had niet hij maar Imdat T. de contacten met Nederlandse opdrachtgevers. De andere Turken en het Bulgaarse koppel gaven toe dat ze hand- en spandiensten verrichtten.

Straf

Ibrahim E. kreeg met 30 maanden celstraf, waarvan de helft effectief, en een effectieve boete van 8.000 euro de zwaarste straf. Hij ziet ook 186.000 euro uit zijn vermogen verbeurd verklaard. Imdat T. kwam er met 2 jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 8.000 euro vanaf, net als de andere Turken en een Bulgaarse man. Een Bulgaars vrouw kreeg met 12 maanden voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete van 8.000 euro de lichtste straf. Allen samen moeten ze aan netwerkbeheerder Eandis zo’n 45.000 euro schadevergoeding betalen voor de elektriciteit die ze illegaal aftapten om de plantages van licht en warmte te voorzien. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier