Tot 30 maanden cel voor malafide reclameronselaars uit Kortrijk

© iStock
Redactie KW

Een 49-jarige man uit Kortrijk is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van 30 maanden en een boete van 6.000 euro omdat hij tussen oktober 2014 en mei 2016 bij meer dan 100 kleine zelfstandigen, kmo’s en bedrijven voor ruim 300.000 euro reclamegeld ronselde voor een valse (online) reclame- en adressengids.

Koen S. was geen onbekende voor het gerecht want werd in 2015 al eens tot 5 jaar cel veroordeeld voor dergelijke praktijken. Ook elf anderen zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid.

Tussen oktober 2014 en mei 2016 vielen bij heel wat ondernemingen en zelfstandigen brieven in de bus waarin gevraagd werd te betalen voor vermelding in een (online)adressengids adressengids.vlaanderen. De brief ging uit van een uitgeverij Hostyn en gebruikte een (oud) logo dat sterk op dat van de Vlaamse overheid leek.

telefonische prospectie

Later viel het logo weg en gingen de brieven uit van vennootschappen in oprichting, uitgeverij Mareel, GCV Rom, Publi Herman,… Aanvankelijk stak bij de brieven meteen een overschrijvingsformulier, later gebeurde er eerst telefonische prospectie en kwamen stromannen of -vrouwen langs om alles te officialiseren.

Volgens het Kortrijkse parket had spilfiguur Koen S. nooit de intentie om een (online)adressen- of reclamegids te publiceren en stak hij samen met zijn echtgenote Marinka H. (49) uit Harelbeke en ‘partner in crime’ Dirk D. (53) uit Wevelgem het geld in hun zakken.

De echtgenote kreeg 18 maanden effectieve celstraf en 3.000 euro boete, Dirk D. 15 maanden effectief en 3.000 euro boete. De rechter verklaarde van dit trio in totaal 100.000 euro verbeurd.

Hand- en spandiensten

Negen anderen uit Kortrijk, Antwerpen, Harelbeke en Avelgem stonden mee terecht omdat ze hun bankrekening of naam lieten gebruiken of hand- en spandiensten verleenden. Zij kregen lichtere straffen.

Koen S. kreeg in 2015 al eens 5 jaar effectieve celstraf voor dergelijke praktijken. Toen spiegelde hij de slachtoffers reclame in publicaties met nationale oplages voor. Nu deed hij dat naar eigen zeggen niet en had hij wel degelijk de bedoeling zo’n gids te publiceren. Maar telkens werden zijn rekeningen door de bank geblokkeerd. Vandaar dat hij verschillende pogingen ondernam om het wél goed te doen met andere firmanamen, rekeningen,…

Dat hij op de vlucht was na die veroordeling tot 5 jaar en een eerdere veroordeling tot 8 jaar voor drugstrafiek, zorgde ervoor dat hij om de haverklap verhuisde en nu eens vanuit Outrijve (Avelgem), dan eens vanuit Harelbeke of Kortrijk opereerde. Dat zorgde ook voor veel wantrouwen bij het gerecht. Sinds halfweg 2016 verblijft Koen S. in de cel.

Op de zwarte lijst

De namen van de geviseerde vennootschappen zijn ondertussen toegevoegd aan de zwarte lijst van de FOD Economie. De Vlaamse ombudsman en Unizo waarschuwden in het verleden ook al voor deze praktijken. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier