Tot 30 maanden cel en kwart miljoen euro verbeurd na vondst cannabisplantage

© Getty Images
Redactie KW

Een 39-jarige man uit Kortrijk is vandaag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden en een boete van 24.000 euro voor het uitbaten van een cannabisplantage in een loods in de Koolkapperstraat in Kortrijk. De helft van de celstraf is voorwaardelijk maar hij moet wel ruim 150.000 euro drugsgeld ophoesten. Een Nederlands koppel dat hielp, komt er met 20 maanden cel (helft effectief) en een boete van 6.000 euro vanaf. De rechter verklaarde voor hen 77.675 euro drugsgeld verbeurd.

Op 11 juli 2017 vielen speurders na klachten over een indringende cannabisgeur in de buurt binnen in de loods op de hoek van de Kuurnsesteenweg en Koolkapperstraat in Kortrijk. Een professionele cannabisplantage met zo’n 500 plantjes en 9,5 kilogram net geoogste cannabis konden opgerold worden. De huurder vloog 3,5 maanden achter de tralies. De man stond officieel in Frankrijk ingeschreven maar is afkomstig uit de Kortrijkse regio. Met een officieel adres bij onze zuiderburen kon hij evenwel gebruik maken van het fiscaal gunstiger regime als grensarbeider aan de slag te gaan.

Hij had ook een Ferrari 458 en een speedboot waarmee hij graag grote sier maakte. Meer dan drie maanden lang hield hij de lippen stijf op elkaar maar in november 2017 verklaarde hij dat het Nederlandse koppel ook bij de plantage betrokken waren. De rechter achtte het niet bewezen dat de plantage als half 2014 startte en drie jaar lang in totaal 1,1 miljoen euro omzet opleverde. Het trio werd schuldig bevonden voor de periode tussen 1 september 2016 en 11 juli 2017.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier