De twee beklaagden, een man van 25 en een man van 31 uit Noord-Frankrijk, waren aan de deur van een appartement aan het prutsen toen een bewoner van het gebouw hen op heterdaad betrapte. Ze vluchtten weg in een kleine Peugeot met Franse nummerplaat. "Uit het onderzoek blijkt dat het niet om een geïsoleerd feit ging", aldus de procureur. "Op basis van de beelden van ANPR-camera's konden ze aan nog tal van andere feiten gelinkt worden, waaronder een inbraak in een appartementsgebouw in Deerlijk en een poging tot diefstal in een immokantoor."

De inbraken werden gepleegd met een wagen die door verschillende bewoners van een woonwagenpark werd gebruikt. De advocaten van de verdediging beweerden tijdens het proces dat de politie de eigenares van die wagen woorden in de mond had gelegd. Zo wilden ze volgens hen aantonen dat de twee beklaagden in aanmerking kwamen voor alle inbraken waarvoor de wagen werd gebruikt.

De Kortrijkse strafrechter achtte enkel de feiten bewezen waarvoor ze op heterdaad betrapt werden. Voor de poging tot inbraak en wapenbezit kreeg de eerste beklaagde gezien zijn uitgebreid strafblad een effectieve celstraf van 14 maanden. Zijn kompaan kwam er van af met een celstraf van 10 maanden met uitstel. Beide mannen zaten sinds mei in voorhechtenis.

(BELGA)