Tientallen klachten tegen oplichtende moeder en dochter uit Zeebrugge

Redactie KW

Tientallen opgelichte aannemers, zelfstandigen en particulieren aan de kust bundelen een dossier om gezamenlijk klacht in te dienen tegen een moeder en dochter uit Zeebrugge. C. B. (41) en S. D. (22) zouden hen de laatste jaren voor miljoenen euro opgelicht hebben.

De bezorgde en opgelichte aannemers zijn ten einde raad. Al jaren aan een stuk kunnen C.B. (41) en S.D. (22) uit Zeebrugge ongestraft hun gang blijven gaan. Volgens hen zijn het de grootste fraudeurs die ooit rondliepen langs de Belgische kust. “Het verhaal begon een vijftal jaar geleden toen C. aan de slag ging in een immokantoor in Zeebrugge”, getuigt een van de benadeelden. “Al snel wist ze de getrouwde zaakvoerder volledig in te palmen en zorgde ze ervoor dat ze zwanger werd van hem. Na verloop van tijd dreigde ze ermee alles uit te brengen en zijn huwelijk kapot te maken.”

Het ging zo ver dat de toenmalige zaakvoerder uit pure angst haar als zaakvoerster aanwees en alles in haar handen gaf. Probleem opgelost dacht die man, maar niks was minder waar. “Enkele dagen later lekte ze alles uit aan de familie en was die man én zijn immokantoor én zijn vrouw kwijt.” Op dat zelfde moment cashte C. vrolijk de voorschotten die werden betaald op appartementen, die ze doorstortte op een eigen rekening. In juni 2016 liet ze de zaak failliet verklaren en waren de gedupeerden hun geld – honderdduizenden euro’s- kwijt. Op de website van het immokantoor is een boodschap te lezen dat er nog openstaande facturen zijn. Ook de webmaster betaalde ze dus niet.

30 procent voorschot

“Maar dat is slechts het topje van de ijsberg”, gaat een andere benadeelde verder. Samen met haar dochter bezit ze enkele panden in Zeebrugge. De laatste maanden en jaren vroeg ze steevast aan stielmannen om verbouwingen of aanpassingen uit te voeren. Als er werd gevraagd naar een voorschot, probeerde ze die te omzeilen. Als de aannemer bleef aandringen, betaalde ze zo’n 30 procent voorschot. “De rest van het geld zag niemand”, klinkt het. “En zo heeft ze tientallen aannemers en zelfstandigen opgelicht en financieel de grond ingeboord.”

Tientallen klachten tegen oplichtende moeder en dochter uit Zeebrugge

Hoe de vrouw en haar dochter er steeds in slaagden door de mazen van het net te glippen is voor velen een vraagteken. Wel staat vast dat de opgelichte aannemers en zelfstandigen een gezamenlijke klacht bij de onderzoeksrechter voorbereiden om het duo te stoppen. Elektricien Dimitri Neirynck uit Gistel kreeg ook te maken met de twee en durft als eerste openlijk te spreken. “De vrouw zei dat ze hoogdringend een elektricien nodig had, omdat ze naar eigen zeggen huurders had die hun rekeningen niet betaalden en bovendien nog eens alles hadden meegenomen. Toen ik aan het werk was, kreeg ik telefoon van een collega-aannemer die me vertelde over de oplichtingsprakijken”, aldus Dimitri.

C. zelf reageert ongestoord op de beschuldigingen. “Ik begrijp de commotie niet goed. Er zijn inderdaad mensen die zeggen dat ze niet vergoed of zelfs bestolen geweest zijn, maar die hebben ongelijk. Iedereen die moest betaald zijn, is betaald geweest“, zegt C. Opvallend: sinds enige tijd baat het duo – op naam van de dochter – een doopsuikerwinkel uit in de Lippenslaan. Ook daar zouden ze de volledige inrichting nog niet betaald hebben.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.