Tieners krijgen 37 maanden cel voor gewapende ripdeal

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft twee 19-jarigen uit Bredene veroordeeld tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf voor een mislukte ripdeal en een andere afpersing. Toen ze in Snaaskerke een drugskoerier wilden bestelen, vuurde Oskar P. twee keer met een alarmpistool. Het openbaar ministerie had 40 maanden cel geëist.

Op 8 juni had een Nederlandse drugskoerier met potentiële kopers afgesproken in de Sprookjeswijk in Snaaskerke. Younes T. (25) rook op een bepaald moment onraad en probeerde weg te vluchten. Toen hij met zijn voertuig tegen een paal was gecrasht, sprong hij zelfs in het kanaal. In zijn Skoda Fabia vonden de speurders 237 gram cannabis. Voor zijn rol als drugskoerier werd hij bij verstek veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf en een verbeurdverklaring van bijna 33.000 euro.

De politie kreeg snel twee 19-jarige kerels als verdachten in het vizier. Oskar P. en Michel V. bleken bovendien in aanmerking te komen voor twee gewapende afpersingen begin juli in Bredene. Eén van de slachtoffers was de nieuwe vriend van P. zijn ex-vriendin. “Het is een verontrustende tendens dat ripdeals blijkbaar normaal zijn voor jongeren, zeker in Oostende en Bredene”, aldus procureur Mike Vanneste. Het openbaar ministerie hekelde het patsergedrag en de gangstermentaliteit van de beklaagden. “Voor hetzelfde geld rijdt die koerier zich dood tegen die paal.”

Oskar P. bekende dat hij twee schoten loste met zijn alarmpistool, maar vuurde naar eigen zeggen in de lucht. De verdediging drong aan op een strenge werkstraf, omdat de jongeman in de gevangenis alleen maar meer slechte vrienden leert kennen. Zijn kompaan hoopte op een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Beide beklaagden vroegen wel met succes de vrijspraak voor een poging tot afpersing, toen een koppeltje na een vrijpartij werd lastiggevallen op een parking.

Op 15 oktober werd Oskar P. al veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf voor smaad en weerspannigheid. De jongeman van Poolse origine spuwde in het gezicht van een agent en ondertekende zijn verhoor met HWDP, het Poolse equivalent van All Cops Are Bastards (ACAB).

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier