https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tiener die Kortrijk en Waregem deed opschrikken met luchtgeweer, is vrij onder voorwaarden

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Jules V., de 18-jarige Waregemnaar die vorige donderdag de Vives-hogeschool, het centrum van Waregem en Avelgem deed opschrikken, is vrij onder voorwaarden. Dat laat het parket van West-Vlaanderen weten nadat hij dinsdagochtend voor de raadkamer moest verschijnen. De tiener die al enkele jaren kampte met psychische problemen moet zich onder meer laten opnemen in een psychiatrische instelling.

De 18-jarige Jules V. uit Desselgem, deelgemeente van Waregem, werd donderdagavond na een urenlange klopjacht opgepakt in Avelgem. ‘s Ochtends was hij van de bus aan de Vives hogeschoolcampus in Kortrijk gestapt met een airsoftgeweer op zak. Tegen een student zei hij ‘dat hij iets zou aanrichten op Vives’. Die sloeg alarm, waarna de politiediensten niets aan het toeval overlieten. De hele campus werd afgesloten en geëvacueerd en speciale eenheden gingen op zoek naar de gewapende jongeman.

In Avelgem

In Kortrijk werd hij niet gevonden, waarna de zoekactie zich verlegde naar Waregem. Daar zou hij kort na de middag zijn gespot. Grote delen van het centrum van de stad werden afgesloten en ook tal van scholen gingen uit voorzorg dicht. Maar van Jules V. was er geen spoor. Donderdagavond werd de 18-jarige jongeman in Avelgem, ettelijke kilometers verderop, opgemerkt. Daar kon hij na een ultieme tip van een 15-jarige passant worden ingerekend.

De onderzoeksrechter besliste afgelopen weekend na het verhoor om Jules V. aan te houden en vroeg een uitgebreid onderzoek naar de geestelijke toestand van de jongeman. Volgens zijn familie kampt de tiener al jaren met psychische problemen, onder meer als gevolg van zijn cannabisgebruik. Zijn ouders hadden enkele weken geleden nog concrete hulp gezocht voor hun zoon in het AZ Groeninge in Kortrijk, maar Jules V. kon daar omwille van de niet-acute hulpvraag niet worden opgenomen.

Verplichte opname

Dinsdag moest de 18-jarige Waregemnaar voor de raadkamer verschijnen, om zich te verantwoorden voor illegale wapendracht en het verspreiden van valse berichten over een mogelijke aanslag. Daar werd beslist om de jongeman niet langer in de cel te houden. Op vraag van zijn advocaat werd Jules V. vrijgelaten onder voorwaarden. Een van die voorwaarden is een verplichte residentiële opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.