De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

In de nacht van 14 op 15 januari werden opnieuw zes mensen zonder papieren aangetroffen in de haven van Zeebrugge. De verdachten stelden zich weerspannig op, waardoor twee politiemensen lichte verwondingen opliepen. Twee transmigranten slaagden erin om te vluchten, maar de vier anderen werden wel gearresteerd. "Na hun arrestatie stelden de Algerijnen zich ook nog arrogant op", aldus procureur Fauve Nowé.

Het viertal werd via snelrecht gedagvaard voor het binnendringen van de haven, illegaal verblijf en weerspannigheid in bende. Op de zitting van de correctionele rechtbank kwamen de beklaagden op 8 maart echter niet opdagen. Ishaq L. (24), Beldjenane A. (18), Yasin A. (25) en Amin B. (18) werden vrijdagochtend allemaal bij verstek veroordeeld tot tien maanden effectieve celstraf en een geldboete van 800 euro.

(BELGA)