Tien maanden cel voor hardleerse indringer haven Zeebrugge

© (Foto Belga)
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft vrijdag een hardleerse migrant veroordeeld tot tien maanden effectieve gevangenisstraf voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Voor een Ethiopische havenindringer werd een jaar cel gevorderd.

De haven van Zeebrugge wordt door migranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in België.

Mohammed A. kreeg in december een dagvaarding via snelrecht, maar de jonge Noord-Afrikaan liep op 8 januari toch opnieuw tegen de lamp. Voor de eerste inbreuk eiste het OM zes maanden cel, voor de tweede inbreuk zelfs tien maanden. De verdediging drong met succes aan op een mildere bestraffing. De rechter legde hem uiteindelijk tien maanden effectieve celstraf op.

In totaal moesten zich vrijdag opnieuw tien migranten voor de rechter verantwoorden voor het binnendringen van de haven. De beklaagden uit Algerije, Koeweit, Libië en India riskeren zes maanden cel. Voor een havenindringer uit Ethiopië vorderde het OM zelfs een jaar effectieve gevangenisstraf. Bilisoma B. liep op 4 januari tegen de lamp, terwijl hij een kleine maand eerder al veroordeeld was voor identieke feiten. Zijn advocaat vroeg een mildere straf. “Nu hij in de gevangenis zit, zal hij de boodschap wel begrepen hebben”, aldus meester Jorn Verminck. De rechter doet uitspraak op 22 maart.

Ook vier Algerijnen hebben zich vrijdag voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor weerspannigheid en het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Bij hun arrestatie kwam het tot een confrontatie met de politie. Het openbaar ministerie vorderde bij verstek een jaar effectieve gevangenisstraf.

In de nacht van 14 op 15 januari werden opnieuw zes mensen zonder papieren aangetroffen in de haven van Zeebrugge. De verdachten stelden zich weerspannig op, waardoor twee politiemensen lichte verwondingen opliepen. Twee migranten slaagden erin om te vluchten, de vier anderen werden wel gearresteerd. “Na hun arrestatie stelden de Algerijnen zich ook nog arrogant op”, aldus procureur Fauve Nowé.

Het viertal werd via snelrecht gedagvaard voor het binnendringen van de haven, illegaal verblijf en weerspannigheid in bende. Op de zitting van de correctionele rechtbank kwamen de beklaagden vrijdagochtend echter niet opdagen. De rechter doet uitspraak op 12 april.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier