Tien maanden cel met uitstel voor partnergeweld, zij blijft hem steunen

Redactie KW

Een man (56) uit Koekelare is veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel onder voorwaarden voor aanhoudend partnergeweld. De man zette zelfs een kniptang in het gezicht van zijn partner. Opvallend is dat het koppel nog steeds samen is en de vrouw zich geen burgerlijke partij stelde.

De feiten dateren van begin juli vorig jaar. De politie is toen verschillende keren naar de woonst van het koppel gereden. Zo belde de dochter van het slachtoffer op 1 juli de politie omdat haar moeder alweer slagen had gekregen. Volgens de vaststellingen van de inspecteurs, die eerder op de dag al tussen moest komen, stonden haar gezicht en polsen bont en blauw en waren er bloedspatten op haar kledij te zien. Zowel het slachtoffer als haar partner deden alsof er niets aan de hand was en hield vol dat de vrouw was gevallen.

De man, geen onbekende bij het gerecht, werd voor de onderzoeksrechter geleid maar bleef ontkennen en werd vrijgelaten. Maar volgens de procureur diende de politie amper een week later opnieuw tussen te komen. De vrouw had toen een snijwonde tussen de ogen. De man had een knijptang op haar neus gezet, maar hij bleef ontkennen. Hans V. stelde dat hij een glas van theelichtjes had laten vallen en zijn partner met haar hoofd op de scherven terecht kwam. De vuilnisbakken waren overladen met blikjes bier.

Alcoholmisbruik

Hij werd aangehouden en belandde van 8 juli tot 4 september in voorhechtenis. Daarna werd beklaagde Hans V. vrijgelaten onder voorwaarden. Het koppel bleef echter samen en de vrouw bleef hem steunen. Het parket besloot te vervolgen voor partnergeweld, hoewel de vrouw zich geen burgerlijke partij stelde. “Maar mevrouw is zwak en zit in een vicieuze cirkel. Als openbaar ministerie moeten wij dergelijke feiten van intrafamiliaal geweld vervolgen, ook al is dat niet de wil van de vrouw. De relatie wordt gekenmerkt door alcoholmisbruik en slagen. Het strafregister van de beklaagde toont zijn persoonlijkheid: slagen en verwondingen, agressie en sturen onder invloed”, klonk het in de Veurnse rechtbank.

De beklaagde gaf uiteindelijk alle aantijgingen toe en verklaarde dat hij zijn sinds voorhechtenis geen druppel alcohol meer had aangeraakt en zich aan alle voorwaarden had gehouden. Alcohol was de grote boosdoener geweest. Dankzij die nieuwe houding gaf de rechter een straf van tien maanden cel met probatie-uitstel. Hij moet zich aan dezelfde voorwaarden blijven houden. Bij een nieuw misdrijf kan die celstraf effectief worden.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier