Tien jaar cel voor vrouw die gewezen tuinbouwer uit Gistel neer stak

© Frederic Vansteenkiste
Redactie KW

Het West-Vlaamse assisenhof veroordeelt Leila Messaoud tot tien jaar gevangenisstraf De volksjury vindt de ex-escortedame niet schuldig aan doodslag op haar minnaar Patrick De Ketelaere uit Gistel, wel aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.


Tien jaar blijft niettemin de maximumstraf. Openbaar aanklager Céline D’Havé had deze straf gevorderd, de jury en het hof volgen haar daar dus in. “Ik ben gedwongen om het hoogste straf te vorderen. Bij de minimumstraf van zeven jaar kan de beschuldigde nog vroeger vrijkomen,” aldus D’Havé.

Geen aardappelmesje

De Brugse procureur-generaal D’Havé hekelde vooral de houding van de beschuldigde. “Leila Messaoud veranderde voortdurend haar verklaringen. Ze herinnert zich niet meer de fase dat ze een groot mes, niet zomaar een aardappelmesje, in de hartstreek van Patrick De Ketelaere plantte. Haar black-out is geveinsd. Dat zeggen ook de psychiaters. Van echt schuldbesef is geen sprake. Ze heeft spijt, vooral van de gevolgen van haar daden en omdat ze in de gevangenis zit.”

Tien jaar cel voor vrouw die gewezen tuinbouwer uit Gistel neer stak

De daderes nam het grootste koksmes uit het blok van het merk Piet Huysentruyt. Foto JPT

Had Leila Messaoud (33) in de avond van 10 januari 2012 tijdens hun zoveelste ruzie met het koksmes uit de keukenlade Patrick De Ketelaere (42) in hun woning in Gistel met opzet gedood, dan ging het om doodslag. In dat geval lag de strafmaat veel hoger. De beschuldigde riskeerde zelfs maximaal dertig jaar opsluiting. Alle burgelijke partijen namens de nabestaanden en de kinderen van het slachtoffer hielden het onomwonden bij doodslag.

Joe Van Holsbeeck

De jury herkwalificeerde dus de beschuldiging. Daarmee haalden de Antwerpse advocaten van verdediging Walter Damen en Phillipe Carsau hun slag thuis. De raadsmannen van Leila Messaoud pleitten zelfverdediging, noch uitlokking. Ze stuurden op basis van de feiten voor, tijdens en na de steekpartij enkel op herkwalificatie aan. “Onze cliënte had nooit de bedoeling om Patrick De Ketelaere te doden.” Om hun gelijk te halen speelden beide advocaten zelfs de fatale steekpartij na.

Meester Damen verwees naar het proces over de dood van Joe Van Holsbeeck. “Zeven messteken in de hartstreek volstonden toen niet om de intentie tot doden te weerhouden. Leila Messaoud stak één keer. Ze koos zeker niet bewust de hartstreek.” De verdediging hield het bij een gevangenisstraf van vijf jaar. “We stellen vijf jaar voor, omdat Leila Messaoud niet rijp is om vandaag de gevangenis te verlaten. Geef haar een billijke straf”, aldus meester Carsau.

Moeder bezwijkt aan drugs

Meester Damen ziet de combinatie van de moeilijke jeugd van Leila Messaoud en haar persoonlijkheidsstoornissen als verzachtende omstandigheid. De beschuldigde werd als kind aan haar lot overgelaten. Moeder bezweek aan een overdosis drugs. Leila Messaoud, van Tunesische en Marokkaanse afkomst, belandde als tiener in het prostitutie- en drugsmilieu. Drank maakt haar agressief.

Tien jaar cel voor vrouw die gewezen tuinbouwer uit Gistel neer stak

Patrick De Ketelaere (42). GF

Na zijn echtscheiding leerde gewezen tuinbouwer en trucker Patrick De Ketelaere als klant Leila Messaoud in Middelkerke kennen. Vanaf 2009 vormden ze een stel. Patrick De Ketelaere huurde in Gistel zelfs een appartement voor haar.

Drankprobleem

In oktober 2011 trok de prostituee bij hem in. Ze kregen een zoontje. Het kindje was acht maanden op het moment van de feiten. Drank en drugs bleven haar leven domineren. Ze deed zich liever voor als gezelschapsdame die van standing en luxe hield. Patrick De Ketelaere, een harde werker maar toch opvliegend van karakter, wou dat ze uit de prostitutie stapte en de drank afzwoor. De avond van de feiten begon de ruzie omdat Leila Messaoud alweer naar de fles greep.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier