Tien jaar cel voor gewapende overvallen in Oostende en Leuven

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 21-jarige man uit Tienen is door de Brugse correctionele rechtbank tot tien jaar cel veroordeeld voor gewapende overvallen op de Gamma in Oostende en de Aldi in Leuven. Het OM had 13 jaar gevangenisstraf geëist. Zijn kompaan bij de feiten in Oostende kreeg vijf jaar cel.

Op vrijdag 29 juni drongen twee jongemannen even voor openingstijd de Gamma aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende binnen. Onder bedreiging van een wapen eisten ze de inhoud van de kluis. Twee werknemers werden geboeid met spanbandjes. Uiteindelijk maakten ze enkele duizenden euro’s en een gsm buit. De politie traceerde de gestolen gsm en kon Ayoub A. (21) en Alex R. (22) de volgende dag al oppakken in een hotel in Middelkerke. Uit onderzoek bleek dat de jongeman uit Tienen ook in aanmerking kwam voor een gewapende overval op een Aldi-filiaal in J.P.Minckelersstraat in Leuven. Ook daar werden de slachtoffers geboeid en opgesloten in een bureau. Bij die feiten gebruikte A. bovendien een gestolen bromfiets.

Van de ene stommiteit in de andere

Meerdere slachtoffers stelden zich op de zitting burgerlijke partij. “Ik ben niet meer de persoon die ik voordien was“, vertelde een slachtoffer van de overval in Leuven. De vrouw volgt nog steeds psychologische begeleiding en kreeg 7.500 euro schadevergoeding toegewezen. Aan de slachtoffers van de feiten in Oostende moeten de beklaagden elk 2.000 euro morele schadevergoeding betalen. Ayoub A. was absoluut niet aan zijn proefstuk toe. Ondanks zijn jonge leeftijd liep hij al meerdere zware veroordelingen op, waardoor hij zelfs zonder deze veroordeling in principe al tot 2027 achter de tralies moet blijven.

De verdediging legde uit dat A. door slechte vrienden op het verkeerde pad was beland. Na een vorige veroordeling kreeg hij een enkelband, waardoor de beklaagde zijn leven toch weer enigszins op de rails kreeg. Toen een voorwaardelijke straf toch effectief werd, wist hij dat hij sowieso terug naar de gevangenis moest. “Hij heeft zijn enkelband doorgeknipt en begon te drinken, drugs te gebruiken en te gokken. Van pure wanhoop is hij van de ene stommiteit in de andere beland”, aldus meester Jelle Dejaegher.

Geen monster

Volgens de advocaat kon er geen sprake zijn van gijzeling. De rechtbank volgde dat standpunt en herkwalificeerde dat feit naar wederrechtelijke vrijheidsberoving. Door het uitgebreide strafblad van zijn cliënt kon meester Dejaegher voor het overige alleen maar vragen om een mildere straf. “Met 13 jaar cel wordt het onmogelijk om nog iets van zijn leven te maken. Hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, het is geen gewetenloos monster.”

Voor Alex R. werd vijf jaar cel geëist. De Leuvenaar van Roemeense origine blijft wel zijn betrokkenheid bij de zaak ontkennen. Nochtans werd de beklaagde door één van de werknemers van Gamma herkend. Op zijn gsm werden ook beelden aangetroffen waaruit zou blijken dat hij vooraf op verkenning ging. “Dat is enkel gebaseerd op een schaduw die net als mijn cliënt zijn pet achterstevoren draagt. Het is heel mager om hem op basis daarvan te veroordelen”, aldus meester Nick Verstraete, die de vrijspraak vroeg. “Ik ben geen engeltje, maar voor deze feiten ben ik onschuldig”, probeerde R. tevergeefs.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier