Tien jaar cel en ruim miljoen euro boete voor kopstuk van mensensmokkelbende

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 39-jarige Brit met Kosovaarse roots bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en ruim 1,1 miljoen euro boete als spilfiguur in een groot Albanees mensensmokkelnetwerk. In totaal zou de bende minstens 143 vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk gebracht hebben. Het openbaar ministerie had twaalf jaar cel geëist.

De lokale politiezone Spoorkin (Alveringem, Lo-Reninge en Veurne) stelde in het voorjaar van 2019 vast dat regelmatig Albanezen werden aangetroffen in de regio Veurne. Dankzij telefonie-onderzoek, telefoontaps en observaties kon het team mensensmokkel van de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) uiteindelijk een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. De bende zou gegarandeerde transporten uitvoeren, waarbij de Albanese slachtoffers met medeweten van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk werden gebracht. Op ongeveer anderhalf jaar tijd waren eerder al drie dergelijke organisaties opgerold.

In totaal was de bende van januari 2018 tot eind augustus 2019 verantwoordelijk voor minstens zestig smokkels. Vooral in de zomer van 2019 waren ze erg actief. Tijdens die transporten werden minstens 143 mensen binnengeloodst in het Verenigd Koninkrijk. Adriatik H., een Brit van Kosovaarse origine, wordt door het openbaar ministerie als de spilfiguur gezien. De slachtoffers moesten ook pas bij aankomst in Engeland betalen.

In het Gentse werden de zaakjes van Adriatik H. geregeld door de Albanees Emerlir P. (40), die tot vijf jaar cel veroordeeld werd. Volgens het OM kreeg hij zijn opdrachten vanuit Engeland, maar zorgde hij zelf voor de praktische kant van de zaak. Zo schakelde hij ook twee Gentse taxichauffeurs in om de migranten naar de vrachtwagens in Frankrijk te brengen. Emre A. (35) en de Serviër Baskim P. (43) hoopten tevergeefs op een werkstraf. A. werd uiteindelijk veroordeeld tot 50 maanden cel, waarvan twee jaar effectief. P. kreeg vier jaar gevangenisstraf met uitstel.

De Albanees Klandio L. (25), voor wie acht jaar cel werd geëist, zou op zijn beurt gezorgd hebben voor de coördinatie in het Brusselse. Zo stond hij in contact met een groep Italiaanse vrachtwagenchauffeurs. L. kreeg uiteindelijk zeven jaar gevangenisstraf. Zijn Albanese rechterhand kreeg vijf jaar cel. Voor twee Albanezen die huisvesting regelden voor de transmigranten, werd 37 maanden en vier jaar cel uitgesproken.

De mensensmokkelorganisatie schakelde zelf vrachtwagenchauffeurs in om de migranten naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Vooral de 49-jarige Italiaan Giuseppe C. zou op die manier bij veel smokkels betrokken zijn. De rechter veroordeelde hem dan ook tot zes jaar gevangenisstraf. Zijn twee Italiaanse collega’s kregen voor hun aandeel in de zaak vier jaar en 37 maanden cel. Ten slotte werd een Litouwse chauffeur van de bende tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel veroordeeld.

De luitenanten van het Britse kopstuk hoopten op een celstraf van vijf jaar, waarvan hoogstens drie jaar effectief. Op die manier zouden ze relatief snel de gevangenis kunnen verlaten. Meester Thomas Gillis legde uit dat Emerlir P. in financieel zwaar weer belandde toen hij begin 2018 plots niet meer over een arbeidskaart beschikte. De smokkels werden ook als een soort luxetransporten omschreven. “De fysieke integriteit van de slachtoffers is zeker niet in gevaar gebracht”, aldus meester Gillis. De rechter oordeelde dat de beklaagden het leven van de vluchtelingen inderdaad niet in gevaar brachten.

Ook de advocate van Klandio L. merkte op dat van een gevaarlijke situatie geen sprake was. Volgens meester Nadia Lorenzetti zou de beklaagde zelf ook hoogstens 35 mensen vervoerd hebben. De verdediging probeerde bovendien de vergelijking te maken met de processen tegen gelijkaardige mensensmokkelorganisaties, toen mildere straffen werden uitgesproken.

In totaal werden de twaalf beklaagden veroordeeld tot 2.936.000 euro boete, waarvan slechts 336.000 euro met uitstel. Er werden ook drie voertuigen verbeurdverklaard. Alle beklaagden zijn bovendien voor vijf of tien jaar hun burgerrechten kwijt. Van zes beklaagden die verstek lieten gaan, werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier