Tien jaar cel en monsterboete voor kopstuk Albanese mensensmokkelbende

© iStock
Redactie KW

Het 31-jarige kopstuk van een Albanese mensensmokkelbende heeft in de Brugse rechtbank tien jaar effectieve celstraf en een geldboete van 720.000 euro gekregen. Hij werd ook voor tien jaar uit zijn burgerrechten gezet. Alket Dauti stond aan het hoofd van wat de verdediging minimaliserend “het reisbureau van de mensensmokkel” noemde. In de zaak werden nog twaalf anderen veroordeeld tot zware celstraffen en geldboetes. Een veertiende verdachte werd vrijgesproken.

In de nacht van 18 op 19 februari zag de Federale Gerechtelijke Politie langs de E40 in Jabbeke hoe mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie besloot de voertuigen te volgen tot in Pervijze, tussen Diksmuide en Veurne. Daar werden twee Albanese mannen en een Albanese vrouw op heterdaad betrapt bij het smokkelen van dertien mensen in een Roemeense vrachtwagen, waarvan ook de chauffeur werd aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de bende.

Burgerrechten kwijt

Aan het hoofd van de bende stond Alket Dauti, die de smokkeloperaties vanuit Londen leidde samen met zijn luitenanten Kujdesi D. (33) en Sabah Z. (34). De drie werden in juni opgepakt, maar verzetten zich tegen hun uitlevering waardoor ze niet aanwezig waren op hun proces. Kujdesi D. en Sabah Z. kregen vrijdag acht jaar effectieve celstraf en een geldboete van 720.000 euro. Ze werden eveneens voor tien jaar uit hun burgerrechten gezet. Tien andere bendeleden, onder wie drie vrachtwagenchauffeurs, kregen effectieve celstraffen tussen 30 maanden en zes jaar. Afhankelijk van het aantal mensen dat ze smokkelden variëren hun geldboete tussen 32.000 en 528.000 euro. Ze zijn ook allen voor vijf of tien jaar hun burgerrechten kwijt. De rechter liet ook bijna 900.000 euro vermogensvoordelen verbeurd verklaren.

Medewerking vrachtwagenchauffeurs

De bende ronselde vijf jaar lang in Albanië slachtoffers en bracht die samen in het voormalige Formule 1-hotel in Gent. Van daaruit werden ze naar een parking gebracht, waar ze in klaarstaande vrachtwagens werden gestopt richting Verenigd Koninkrijk. Dankzij de medewerking van vrachtwagenchauffeurs kon de bende de transporten altijd garanderen. De beklaagden moesten zich verantwoorden voor minstens 90 slachtoffers. “Maar wellicht ging het om honderden Albanezen die op industriële wijze gesmokkeld werden”, aldus procureur Frank Demeester tijdens het proces.

Poulesysteem

Myria, de organisatie die slachtoffers van mensensmokkel vertegenwoordigt, kreeg als burgerlijke partij een schadevergoeding van 5.000 euro toegekend. “De slachtoffers betaalden tussen de 8.000 en 13.000 euro voor hun luxetransport”, stelde Julie Peelaers, de advocate van Myria. “Wie het geld niet kon ophoesten, werd gegijzeld tot de betaling in orde was. Ook minderjarigen, zelfs borelingen, werden gesmokkeld. Er werd een soort poulesysteem opgezet dat een permanente bezetting van het smokkelcircuit mogelijk maakte.”

De verdediging noemde de strafvorderingen veel te zwaar. “In tegenstelling tot andere bendes werden de gesmokkelden niet aan levensgevaarlijke situaties blootgesteld. Dit was eerder het reisbureau van de mensensmokkel. Ik vind geen slachtoffers in dit dossier“, aldus advocaat Kris Vincke. “Dit gaat niet om vluchtelingen uit een oorlogsgebied”, voegde advocate Nadia Lorenzetti eraan toe. “De slachtoffers kozen er zelf voor om zo veel geld te betalen en gesmokkeld te worden“.

De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van vijf beklaagden, onder wie Alket Dauti en zijn beide luitenanten.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier