Tieltse advocaten houden uitlevering Spaanse rapper tegen

V.l.n.r.: Simon Bekaert, rapper Valtonyc en Paul Bekaert. © Foto LK
Laurens Kindt

Paul en Simon Bekaert, de advocaten uit Tielt die optreden voor de omstreden Spaanse rapper Valtonyc, hebben vandaag in de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling de uitlevering van hun cliënt kunnen tegenhouden. De muzikant werd in Spanje veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens majesteitsschennis en verheerlijking van terrorisme.

Volgens de Spaanse rechters maakte Valtònyc, geboren als Josep Miquel Arenas, zich schuldig aan het verheerlijken van terrorisme en majesteitsschennis, zowel op sociale media als in 16 nummers. Valtònyc zingt de lof van de Baskische groepering ETA en deinst er ook niet voor terug om politici naar de gaskamer te wensen. De man kreeg 3,5 jaar cel.

De zaak veroorzaakte in Spanje heel wat commotie, vooral omdat de wet over het ‘verheerlijken van terrorisme’ in Spanje de laatste jaren meer en meer gebruikt wordt, ook tegen artiesten. De man moest zich in mei melden bij de Spaanse justitie, maar bleek gevlucht te zijn naar Gent. Hij meldde zich zelf aan bij de politie, maar werd vrijgelaten onder voorwaarden. Sindsdien probeert Spanje hem met een Europees aanhoudingsmandaat naar Spanje te laten uitleveren.

De raadkamer in Gent ging niet in op die vraag, maar omdat het parket beroep aantekende, was het de kamer van inbeschuldigingstelling die vandaag moest oordelen. De KI stelt de beslissing echter uit naar 22 januari. In de tussentijd stelt de KI twee prejudiciële vragen aan het Europees hof in Luxemburg. De KI wil onder andere weten welke minimum- en maximumstraffen van toepassing zijn binnen de Spaanse strafwet op het moment van de feiten en op het moment van de veroordeling in Spanje.

Rapper Valtonyc, echte naam Josep Miquel Arenas, blijft ondertussen vrij onder voorwaarden. De man woont en werkt in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier