Terrorist die supermarkt in Brugge dreigde plat te branden, riskeert vier jaar cel

De man dreigde een supermarkt in brand te steken omdat de winkel Charlie Hebdo verkocht. © GF
Redactie KW

Het federaal parket heeft vier jaar gevangenis gevorderd tegen een Tunesische Bruggeling. De man dreigde een supermarkt in brand te steken omdat de winkel Charlie Hebdo verkocht.

De verdachte was al langer klant van de plaatselijke supermarkt Alvo in de Brugse deelgemeente Assebroek. Het schoot bij de man echter in het verkeerde keelgat dat de winkel sinds een jaar het Franse tijdschrift ‘Charlie Hebdo’ verkoopt. “Ik ga hier binnenkort de fucking winkel platbranden“, riep O. op 30 januari.

De man zat even in voorhechtenis, maar werd snel onder voorwaarden vrijgelaten. Op 22 maart ging hij echter op verschillende plaatsen de aanslagen in Brussel en Zaventem vieren, waardoor hij snel terug in de cel belandde. “Alle Belgen moeten dood, ze hebben het zelf gezocht”, riep hij in de Carrefour.

Afbeelding van Osama Bin Laden

Een huiszoeking bracht aan het licht dat Souphiane O. interesse toont voor het salafisme, een strikte stroming binnen de islam. Op zijn gsm gebruikte hij een afbeelding van Osama Bin Laden als achtergrondfoto. Verder deed de verdachte in zijn verhoor enkele opmerkelijke uitspraken. Zo zag hij de aanslagen in Parijs als een logische vergelding voor de anti-terreuractie in Verviers. Sharia4Belgium omschreef hij als een scoutsgroepje.

Souphiane O. gaf aan dat de westerse samenleving niet aan zijn verwachtingen voldeed. De federaal procureur merkte op dat de beklaagde door zijn drugsverslaving een uitkering van 800 euro ontvangt van het ziekenfonds. “Onze salafist krijgt een uitkering betaald, uitgerekend door de Christelijke Mutualiteit.”

Volgens zijn advocaat Mathieu Langerock nam de verdachte op het moment van de feiten niet de juiste medicatie. O. zou lijden aan een bipolaire stoornis en kampte met een jarenlange heroïneverslaving. Door zijn verblijf in de gevangenis zou hij ondertussen drugsvrij zijn.

“Een reeks domme uitspraken”

De verdediging wierp op dat het enkel om een reeks domme uitspraken ging, niet om een reële dreiging met een terroristische aanslag. “Hoe kan je nu zo dwaas zijn om zoiets te roepen op 22 maart? Het is een rare kwiet die begeleiding nodig heeft, anders loopt het weer verkeerd.” Meester Langerock stelde voor om zijn cliënt een straf onder voorwaarden op te leggen.

Aan het slot van de zitting kreeg Souphiane O. zelf het woord. “Ik was volledig onder invloed die dag. Ik vecht elke dag een jihad tegen mijn verslaving. Ik wil me excuseren voor mijn impulsieve uitlatingen.” De correctionele rechtbank doet uitspraak op 14 juli.

(Afr/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier