‘Telraamprocureur’ vordert 41 maanden cel voor onverbeterlijke inbreker

© iStock
Redactie KW

Een 24-jarige Bruggeling riskeert in beroep 41 maanden cel voor een reeks inbraken en diefstallen in Brugge. Dat is een pak meer dan de 12 maanden die hij kreeg in eerste aanleg.

Guillaume C. liep op 21 augustus 2018 rond met een enkelband tot hij betrapt werd bij een inbraak in de Koning Boudewijnlaan in Brugge. Hij mocht korte tijd zijn woning verlaten om werk te zoeken, maar hij verkoos om in te breken om zo zijn drugs te kunnen kopen. Een buurman zag de inbraak gebeuren en belde de politie. Na een korte achtervolging kon hij worden ingerekend. Hij droeg kousen over zijn handen om geen vingerafdrukken achter te laten.

Eerdere feiten

C. kon worden gelinkt aan tal van eerdere feiten, waaronder een drietal inbraken in de zomer van 2017 in de kantoren van Roularta in de Sint-Jorisstraat in Brugge. Daar ging hij aan de haal met twee computers, een beamer, een fototoestel en 235 euro cash. C. bekende bovendien ook twee diefstallen bij Fnac. “Hij is 24 jaar oud en heeft al een strafblad van vijf bladzijden met daarop 16 veroordelingen. Dit stopt dus niet! Hij trekt dus geen lessen uit het verleden. Al negen jaar zorgt hij voor miserie.”

Telraamprocureur

In plaats van de 12 maanden, vroeg de procureur-generaal – die zichzelf de ‘telraamprocureur’ noemt – 41 maanden. Namelijk 24 maanden voor de vier inbraken, 3 maanden voor een inbraakpoging, 12 maanden voor een diefstal met geweld en 2 maanden voor twee gewone diefstallen. Zijn advocaat, Kris Vincke, was het daar niet mee eens. “Ik hoop dat uw telraam eens stuk valt!” grapte hij.

Op zich ontkent hij de feiten niet. Maar in oktober werd hij nog maar eens veroordeeld tot 18 maanden voor gelijkaardige feiten. “Als daar nog eens 41 maand bijkomen, kijkt mijn cliënt aan tegen een straf van bijna vijf jaar. Dat is overdreven. Hij vroeg het hof mildheid, “of een ander telraam!”

Uitspraak op 22 april. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier