Professioneel ging het W.D. voor de wind. De 35-jarige jongeman is tandarts en baat een goed draaiende praktijk uit in Damme, maar privé liep het leven van de tandarts minder goed. Hij is namelijk al zowat zijn hele leven vrijgezel en is nogal onhandig met mensen in het algemeen en vrouwen in het bijzonder. Daarom maakte hij - volgens de verklaringen van zijn slachtoffers - misbruik van zijn positie als tandarts op het moment dat ze bij hem in de stoel lagen. Verschillende vrouwen stapten naar de politie omdat hij hen op een ongeoorloofde manier aanraakte tijdens de consultaties. De politie registreerde ondertussen al een tiental klachten.

Hij wreef over mijn borsten en mijn vagina terwijl ik in zijn stoel lag

De eerste klacht dateert al van 2016. Maar de afgelopen twee jaar liepen nog verschillende klachten over de tandarts binnen. Daarin verwezen sommige vrouwen naar andere die volgens hen hetzelfde meemaakten. De politie verhoorde hen allemaal en daardoor loopt één rode draad: grensoverschrijdend gedrag van W.D. "Hij wreef over mijn borsten en mijn vagina terwijl ik in zijn stoel lag", aldus een slachtoffer aan de politie. Sommige andere spreken over "vreemde aanrakingen" terwijl hij in hun mond aan het kijken was.

De vrouwen reageerden allemaal anders op de aanranding. De ene stond kwaad op en vertrok. Terwijl de andere toeklapte en onbeweeglijk bleef zitten. Maar de meeste gingen nadien wel klacht indienen bij de politie. De laatste dateert ondertussen al van mei 2017. Waarom het onderzoek vorige week plots in een stroomversnelling kwam, is voorlopig dan ook niet helemaal duidelijk. De jonge tandarts werd vrijdag opgepakt en verhoord. Hij zou de beschuldigingen al gedeeltelijk toegegeven hebben.

Vrij onder voorwaarden

W.D. verscheen uiteindelijk voor de onderzoeksrechter en die besliste om hem aan te houden op verdenking van aanranding van de eerbaarheid. Dinsdagmiddag vroeg meester Tobias Valcke om zijn cliënt onder voorwaarden vrij te laten. De raadkamer besliste dat de verdachte de gevangenis inderdaad mag verlaten. Eén van zijn voorwaarden is dat hij geen vrouwelijke patiënten meer mag behandelen. W.D. zal zich ook moeten laten begeleiden. Het parket besloot niet in beroep te gaan tegen de vrijlating.

Bij het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) is alleszins nog geen klacht bekend. Zij hebben een ethische commissie die zich in dergelijke zaken over de beschuldigingen moet buigen. "Maar in de tientallen jaren dat ik dit doe, kreeg ik nog maar drie gelijkaardige klachten binnen. Al waren die ook niet in die grootteorde", zegt André Mestrum, voorzitter van die ethische commissie. "Als die klachten ons in dit geval bereiken, moeten wij die overmaken aan de provinciale geneeskundige commissie. Die moet dan nagaan of de tandarts wel voldoet om de veiligheid van de patiënt te kunnen garanderen. In zo'n geval kan die vraag natuurlijk terecht gesteld worden en kan het visum tijdelijk ingetrokken worden."

(TL/BELGA)

Professioneel ging het W.D. voor de wind. De 35-jarige jongeman is tandarts en baat een goed draaiende praktijk uit in Damme, maar privé liep het leven van de tandarts minder goed. Hij is namelijk al zowat zijn hele leven vrijgezel en is nogal onhandig met mensen in het algemeen en vrouwen in het bijzonder. Daarom maakte hij - volgens de verklaringen van zijn slachtoffers - misbruik van zijn positie als tandarts op het moment dat ze bij hem in de stoel lagen. Verschillende vrouwen stapten naar de politie omdat hij hen op een ongeoorloofde manier aanraakte tijdens de consultaties. De politie registreerde ondertussen al een tiental klachten.De eerste klacht dateert al van 2016. Maar de afgelopen twee jaar liepen nog verschillende klachten over de tandarts binnen. Daarin verwezen sommige vrouwen naar andere die volgens hen hetzelfde meemaakten. De politie verhoorde hen allemaal en daardoor loopt één rode draad: grensoverschrijdend gedrag van W.D. "Hij wreef over mijn borsten en mijn vagina terwijl ik in zijn stoel lag", aldus een slachtoffer aan de politie. Sommige andere spreken over "vreemde aanrakingen" terwijl hij in hun mond aan het kijken was.De vrouwen reageerden allemaal anders op de aanranding. De ene stond kwaad op en vertrok. Terwijl de andere toeklapte en onbeweeglijk bleef zitten. Maar de meeste gingen nadien wel klacht indienen bij de politie. De laatste dateert ondertussen al van mei 2017. Waarom het onderzoek vorige week plots in een stroomversnelling kwam, is voorlopig dan ook niet helemaal duidelijk. De jonge tandarts werd vrijdag opgepakt en verhoord. Hij zou de beschuldigingen al gedeeltelijk toegegeven hebben.W.D. verscheen uiteindelijk voor de onderzoeksrechter en die besliste om hem aan te houden op verdenking van aanranding van de eerbaarheid. Dinsdagmiddag vroeg meester Tobias Valcke om zijn cliënt onder voorwaarden vrij te laten. De raadkamer besliste dat de verdachte de gevangenis inderdaad mag verlaten. Eén van zijn voorwaarden is dat hij geen vrouwelijke patiënten meer mag behandelen. W.D. zal zich ook moeten laten begeleiden. Het parket besloot niet in beroep te gaan tegen de vrijlating.Bij het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) is alleszins nog geen klacht bekend. Zij hebben een ethische commissie die zich in dergelijke zaken over de beschuldigingen moet buigen. "Maar in de tientallen jaren dat ik dit doe, kreeg ik nog maar drie gelijkaardige klachten binnen. Al waren die ook niet in die grootteorde", zegt André Mestrum, voorzitter van die ethische commissie. "Als die klachten ons in dit geval bereiken, moeten wij die overmaken aan de provinciale geneeskundige commissie. Die moet dan nagaan of de tandarts wel voldoet om de veiligheid van de patiënt te kunnen garanderen. In zo'n geval kan die vraag natuurlijk terecht gesteld worden en kan het visum tijdelijk ingetrokken worden."(TL/BELGA)