Tandarts uit Damme mag terug naar praktijk, maar mag geen vrouwen meer behandelen

De tandarts die ervan verdacht wordt verschillende vrouwelijke patiënten te hebben aangerand, mag terug naar zijn praktijk. Hij moet zich wel laten begeleiden én mag enkel nog mannen behandelen. “Onbegrijpelijk”, aldus een van zijn slachtoffers.

© GF

Tandarts W.D. (35) mocht de gevangenis – na amper drie dagen voorhechtenis – dinsdagavond al opnieuw verlaten. Een beetje tot zijn eigen verbazing besliste de raadkamer namelijk om hem onder strikte voorwaarden vrij te laten. Hij mocht dan ook zijn spullen in de gevangenis gaan ophalen en ‘s avonds terug naar zijn praktijk in het West-Vlaamse Damme vertrekken. In principe zou hij die woensdag zelfs alweer kunnen openen. Al mag hij er geen vrouwelijke patiënten meer ontvangen. “Daarnaast mag hij ook niet met de pers spreken en moet hij zich psychologisch laten begeleiden”, zegt zijn advocaat Tobias Valcke.

Ik deed dingen die niet in een tandartsenpraktijk thuishoren

De tandarts belandde eind vorige week in de cel nadat negen patiënten klacht tegen hem indienden. Zij beweerden allemaal dat ze ongepast aangeraakt werden door W.D. tijdens de behandeling. De eerste klacht kwam in 2016 al binnen. De laatste dateerde van mei 2017. Dat de praktijken toen stopten had wellicht te maken met het feit dat de wijkagent de tandarts toen al eens op de klachten wees en op de vingers tikte. Na enkele nieuwe verhoren kwam de zaak echter in een stroomversnelling terecht. De tandarts zelf bekende deels. “Ik deed dingen die niet in een tandartsenpraktijk thuishoren”, klonk het.

Dat hij de gevangenis nu zo snel alweer mag verlaten komt bij de slachtoffers hard aan. Een van hen – een 22-jarig meisje uit Moerkerke – werd in januari 2016 aangerand. Ze kwam toen met haar moeder op consultatie bij W.D. “Toen hij klaar was met mijn mama ging zij iets drinken in het café naast de praktijk”, vertelt het meisje, dat anoniem wenst te blijven. “Het zou bij mij maar een kwartiertje duren, maar 45 minuten later lag ik nog op de stoel. Hij duwde met zijn elleboog tussen mijn benen en raakte mijn borsten met een arm aan. Terwijl hij bezig was in mijn mond. Uiteraard vond ik dat niet leuk, maar ik dacht dat het misschien zo hoorde en wist niet hoe ik precies moest reageren.”

Ondertussen hoorde de moeder van het meisje van enkele cafégangers dat er wel vaker vreemde dingen gebeurden bij de tandarts in kwestie. Dus ging ze zelf kijken toen ze vond dat het te lang duurde. “Mijn gezicht was op dat moment al helemaal rood en plots was hij klaar”, zegt de jonge vrouw. “Pas buiten durfde ik mijn mama vertellen wat er precies gebeurd was.”

Ik vind ook niet dat hij zijn tandartsenpraktijk überhaupt nog mag uitbaten

Het slachtoffer behoort niet tot de negen vrouwen die al naar de politie stapten. Maar ze is wel van plan om zelf ook klacht in te dienen. “Het feit dat het is uitgekomen, maakt het voor mij wel makkelijker om ook naar de politie te stappen. Ik heb er lang over getwijfeld maar dacht aanvankelijk dat het misschien bij één keer gebleven zou zijn en probeerde het te vergeten. Het feit dat alles nu aan het licht kwam, sterkt me nu wel. Ik hoop dat andere slachtoffers ook de moed vinden en klacht gaan indienen. Hij mag zijn straf hiervoor niet ontlopen. Die man heeft zo lang gestudeerd en misbruikt zijn positie dan om vrouwen aan te randen. Zoiets hoort echt niet. Ik vind ook niet dat hij zijn tandartsenpraktijk überhaupt nog mag uitbaten.”

Een mening die het gerecht vooralsnog dus niet deelt. Want een beroepsverbod werd door de raadkamer niet opgelegd. Wél mag hij geen vrouwelijke patiënten meer behandelen. “We zullen moeten bekijken hoe dat praktisch in zijn werk zou kunnen gaan”, zegt zijn assistente, die de afgelopen dagen alle afspraken annuleerde en pal achter haar tandarts blijft staan. “Naar mij toe is hij altijd correct geweest. Ik kan alleen maar zeggen dat hij een goeie werkgever is. Ik werk al drie jaar bij hem en kom heel vaak in het kabinet als hij bezig is. Maar nog nooit heb ik iets vreemds opgemerkt of nog nooit kwam iemand bij mij klagen. Dit kwam voor mij dus ook als een complete verrassing.”

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.