Strengere straf voor dodelijk ongeval in dronken toestand

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 39-jarige Oekraïner in beroep veroordeeld tot een levenslang rijverbod en vijf jaar gevangenisstraf, waarvan vier jaar effectief, voor een dodelijk ongeval in Kortemark. Van de politierechtbank kreeg Andriy P. voor die feiten in eerste aanleg zeven jaar rijverbod, drie jaar alcoholslot en vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.

Een 18-jarig meisje stond op 27 september 2019 rond 22.30 uur voor de rode lichten in de Koekelarestraat in Edewalle, een deelgemeente van Kortemark. Haar Fiat 500 werd op het kruispunt frontaal aangereden door een pick-up. Voor de jonge vrouw uit Koekelare kwam alle hulp te laat. De bestuurder van de pick-up werd met levensbedreigende verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. P. werd later overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis en herstelt nog steeds van de verwondingen aan zijn benen.

De Oekraïner bleek 2,39 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Bovendien was hij aan het spookrijden met een snelheid van 110 tot 125 kilometer per uur, terwijl 50 op die plaats de toegelaten maximumsnelheid is. Amper enkele maanden voor het dodelijk ongeval was P. bovendien al veroordeeld voor rijden onder invloed. Ook in Spanje liep hij al voor dergelijke feiten tegen de lamp.

Het parket kon zich niet vinden in de milde strafmaat en eiste in beroep vijf jaar effectieve celstraf. “Ernstiger dan dit dossier bestaat eigenlijk niet”, stelde procureur Luc Strypsteen. Het openbaar ministerie merkte op dat P. officieel in het Spaanse Murcia woont, waardoor bepaalde straffen zoals het alcoholslot in de praktijk dode letter dreigen te blijven. De burgerlijke partij wierp dan weer op dat de maatschappij tegen de beklaagde beschermd moet worden.

De verdediging legde uit dat de beklaagde zich neerlegde bij vijf jaar gevangenisstraf, waarvan drie jaar effectief. “Hij is zich bewust van wat hij gedaan heeft en zou de plaats van Charlotte willen innemen”, aldus meester Frederik Pollet. De advocaat pleitte ook dat Andriy P. na het drinken van zelfgestookte wodka eigenlijk niet de bedoeling had om nog te rijden. “Ik ben schuldig. Ik zal het mezelf nooit kunnen vergeven”, zei P. in zijn laatste woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier