Strenge straffen geëist voor uitbuiting prostituees

Redactie KW

Vijf beklaagden moeten zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor de uitbuiting van tientallen prostituees vanuit bordelen in Oostende en Bredene. Twee van hen riskeren twee jaar cel en een boete van 570.000 euro.

In de loop van 2015 kreeg het gerecht lucht van onfrisse praktijken in de seksclubs Butterfly en Rose Diamond in de Oostendse wijk ‘t Hazegras. Onderzoek wees uit dat de Albanese zaakvoerster Elisabeta R. (37) en haar partner, Marc B. (62) uit Koksijde tussen december 2013 en december 2015 tientallen prostituees hadden tewerkgesteld. “Hun contract kon op ieder moment worden stopgezet als ze niet langer voldeden”, verduidelijkte de procureur. “Hun loonfiches werden vervalst en strookten niet met de werkelijke situatie.”

95 slachtoffers

Elisabeta R. stelde ook meisjes tewerk vanuit privéwoningen in de Luikstraat in Oostende en de Parklaan in Bredene. Volgens het parket is er sprake van 95 slachtoffers. “Een van hen was een bijzonder kwetsbare dame”, ging de procureur verder. “Ze werd als het ware opgelapt om mannen te kunnen ontvangen. Ze sprak geen Nederlands en was een vogel voor de kat.”

Voor R. en B. vroeg de procureur twee jaar cel en een boete van 570.000 euro. Volgens zijn advocaat Joris Van Maele speelde Marc B. geen actieve rol in de bars. “Mijn cliënt runde destijds een succesvol bedrijf tot er in 2008 Parkinson bij hem werd vastgesteld”, pleitte hij. “Zijn vrouw verliet hem waarna hij psychische problemen kreeg en zijn toevlucht zocht bij de prostituees.” Volgens meester Van Maele werd B. verliefd op Elisabeta R., die aanvankelijk ook zelf mannen ontving. “Toen zij die twee bars overnam, overtuigde ze hem om mee te investeren. Maar winst heeft hij nooit gemaakt.”

De advocate van Elisabeta R. ontkende dat er sprake was van uitbuiting. “Mijn cliënte genoot een goede naam in het prostitutiemilieu”, pleitte advocate Frederieke Cloet. “De meisjes konden gaan en staan waar ze wilden. Ze heeft inderdaad een meisje een make-over gegeven, maar ze wou haar enkel helpen om privé-ontvangsten te kunnen doen. Mijn cliënte is intussen uit het prostitutiemilieu gestapt.”

Woning verhuurd

Een 44-jarige Bredenaar die zijn woning in de Parklaan een tijdje verhuurde aan R. riskeert achttien maanden cel en een boete van 30.000 euro. “Toen zijn transportbedrijf in financiële moeilijkheden kwam, had hij geld nodig om de hypotheek te kunnen betalen”, stelde zijn advocaat. “Hij heeft nooit munt geslagen uit seksuele activiteiten. Hij had trouwens amper nog privacy in zijn woning.”

Twee Albanese prostituees, een man en een vrouw, riskeren respectievelijk vijftien en tien maanden cel voor hun beperkte aandeel in de feiten. Zij kwamen niet opdagen voor hun proces. De uitspraak volgt op 26 februari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier