Strandredders in Oostende zijn fysiek geweld beu

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Nadat redders woensdagavond fysiek aangevallen werden in Oostende is voor hen de maat vol. Donderdagmorgen gaven de strandredders van Oostende een krachtig signaal door even de rode vlag te hijsen. “Het is al niet meer de eerste keer en al zeker niet de laatste, we voelen ons niet meer veilig”, zegt adjunct-hoofdredder Bjorn Vermeulen.

Woensdagavond ontstond tumult op het strand van Oostende ter hoogte van de Westelijke strekdam. Voor de veiligheid haalden de strandredders de zwemzone waar het tumult ontstond, leeg. Dat was niet naar de zin van enkele jongeren. Die keerden zich meteen tegen de strandredders.

“Het gaat hier over jobstudenten die zich hier een maand lang inzetten voor de veiligheid van anderen op het strand. Die mensen doen alleen maar hun werk. Maar de laatste tijd lopen de bedreigingen en het fysieke geweld tegenover ons de spuigaten uit. Zo kan het niet langer”, vertelt Bjorn. “Mensen respecteren ook de coronamaatregelen niet. Zonder mondmasker gaan ze ons heel dicht benaderen. Tot op minder dan die anderhalve meter veilige afstand.”

Geen groene vlag

Woensdagavond deed het nieuwe geval van fysiek geweld de emmer overlopen voor de strandredders. Om 10 uur, bij de opstart, weigerden de strandredders om de groene vlag te hijsen. Nochtans was daar geen reden voor, toch niet wat het weer betreft. De zon scheen en de temperaturen waren aangenaam. Maar zwemmen, dat mocht niet.

“In de eerste plaats was voor mij de veiligheid van mijn mensen belangrijker bij het tumult van woensdagavond. Daarom heb ik besloten om hen de zone te laten leeghalen opdat ik mijn mensen daar zou kunnen weghalen. Niet iedereen leek daarmee akkoord te gaan en er kwam nog maar eens fysiek geweld aan te pas”, aldus Bjorn.

Toenemend probleem

“We willen een krachtig signaal geven aan iedereen die naar het strand komt. Toon alstublieft wat meer respect voor ons werk. Het fysieke geweld jegens onze mensen is een toenemend probleem. Jaar na jaar zien wij wrevel in bepaalde badzones. Onze mensen zijn dat beu. Op deze manier is het niet aangenaam meer. Het wordt ons echt niet gemakkelijk gemaakt.”

Dat beaamt ook Eveline Brissinck (19), sinds twee jaar strandredder in Oostende. “Zelf ben ik er nog niet in aanraking gekomen, maar veel van mijn collega’s wel”, vertelt ze. “We krijgen amper nog respect voor ons werk. Zonder ons mag er niet in zee gezwommen worden. We kiezen er niet voor om strandredder te worden om dan fysiek aangevallen te worden. We zijn hier om mensen te helpen, meer niet.”

We roepen iedereen uitdrukkelijk op om respect te tonen voor het essentiële werk van de strandredders

De stad zal nu extra maatregelen nemen om de redders te ondersteunen. “Er is meteen overleg geweest tussen de redders, het stadsbestuur en de politie om op zoek te gaan naar oplossingen”, vertelt schepen Silke Beirens (Groen), bevoegd voor de strandreddingsdienst.

“We roepen iedereen uitdrukkelijk op om respect te tonen voor het essentiële werk van de strandredders. De lokale politie heeft verzekerd om steeds klaar te staan om bijstand te leveren aan de strandredders waar nodig. De strandpolitie is de hele zomer lang dagelijks met vijf agenten aanwezig op het strand en die samenwerking verloopt vlot. Ook woensdagavond werd er bijzonder snel gereageerd door de politiediensten.”

Extra mensen zomerteam

De stad zal extra mensen van het zomerteam inzetten op het strand. “Zij zullen de redders ondersteunen bij het zoeken naar verloren gelopen kinderen en meehelpen strandgangers te sensibiliseren rond de mondmaskerplicht, afstand te houden en op plaatsen waar men niet mag zwemmen. Ze zullen ook extra verdwaalbandjes uitdelen op het strand. We vragen iedereen om uitdrukkelijk de coronamaatregelen op het strand op te volgen. Enkel wie gaat zwemmen, hoeft geen masker te dragen”, aldus de schepen.

Omstreeks 13 uur hesen de strandredders opnieuw de groene vlag. “Het was vooral een symbolische actie. We zijn te allen tijde op het strand aanwezig geweest. Ons signaal is aangekomen en daar was het ons om te doen”, besluit Bjorn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier