Strafvermindering voor overvaller bejaarde dames

© GettyImages
Redactie KW

Een 31-jarige man heeft twee jaar effectieve celstraf gekregen voor overvallen op bejaarde dames aan de kust. De man had bij verstek vier jaar cel gekregen, maar hij tekende met succes verzet aan.

Eind mei 2017 werden in Knokke en Oostende zeven bejaarde vrouwen overvallen. De daders hadden het telkens gemunt op juwelen, horloges, handtassen en portefeuilles. Meerdere slachtoffers kwamen ten val en raakten gewond. Een van hen kreeg zelfs pepperspray in de ogen.

Onderzoek leidde de speurders naar Faical E. (31) en Hamza R. (33). De twee Marokkaanse mannen kwamen met een huurwagen vanuit Duitsland naar de kust afgezakt om feiten te plegen. E., een bekende grijpdief, kreeg in november vorig jaar vier jaar effectieve celstraf. Zijn kompaan kreeg 37 maanden effectieve celstraf. De twee stuurden hun kat naar het proces.

Andere veroordelingen

Faical E. kon recent worden opgepakt in Duitsland en tekende vanuit de gevangenis verzet aan tegen zijn veroordeling. Afgelopen maandag kwam de zaak opnieuw voor de Brugse rechtbank, waar advocaat Kris Vincke op de vrijspraak aandrong. “Mijn cliënt werd aan de feiten gelinkt op basis van telefoonnummers die op zijn naam stonden, maar door anderen gebruikt werden”, stelde hij.

De rechter verklaarde E. vrijdag wel degelijk schuldig, maar hield bij de bestraffing rekening met twee eerdere veroordelingen voor gelijkaardige feiten in dezelfde periode. In Antwerpen en Namen kreeg E. respectievelijk twee en vier jaar cel, telkens de helft met uitstel. Toch achtte de rechter die straffen niet voldoende, waardoor ze E. bijkomend twee jaar cel gaf. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier