Strafvermindering voor inbreker luxewagens

© GettyImages
Redactie KW

Een Litouwer heeft in de Brugse rechtbank op verzet 40 maanden celstraf gekregen, waarvan tien met uitstel, voor een hele reeks inbraken in BMW’s en Mercedessen. Aanvankelijk was die straf volledig effectief.

Tijdens de zomer van 2017 werd de Brugse regio geteisterd door inbraken in luxewagens van de merken BMW en Mercedes. De daders hadden het telkens gemunt op de middenconsoles. Dankzij camerabeelden kreeg de politie een wagen in het vizier die door kopstuk Kestutis J. (29) gehuurd werd om feiten te plegen.

Hij had er liefst 4.300 kilometer mee gereden en verbleef tussen 28 juni en 8 juli 2017 samen met landgenoot Laisvydas V. in een hotel nabij de Kinepolis in Brugge. De daders viseerden wagens in Oostkamp, Loppem, Beernem en Brugge. Ook in Opglabbeek, Zoersel en Ninove sloegen ze toe.

Opgepakt en uitgeleverd

Op basis van onder meer ook DNA-onderzoek konden drie Litouwers aan in totaal zeventien feiten gelinkt worden. Kestutis J. en zijn kompanen Laisvydas V. en Andrius V. werden op 7 november vorig jaar bij verstek veroordeeld tot effectieve celstraffen van respectievelijk 40 maanden, 37 maanden en een jaar.

Een tweetal maanden na het vonnis kon Kestutis J. worden opgepakt in Litouwen en in juli werd hij uitgeleverd aan België waarna hij verzet aantekende tegen zijn veroordeling.

Schadevergoeding

Tijdens het nieuwe proces drong zijn advocaat aan op een mildere straf. “Mijn cliënt ontvluchtte zijn thuisland en belandde in het Verenigd Koninkrijk. Maar sinds de brexit ondervond hij veel vijandigheid tegenover Oost-Europeanen en verkaste hij naar ons land waar hij de fout keuze maakte om misdrijven te plegen.” De raadsman vroeg om ook rekening te houden met het feit dat J. intussen al zeven maanden in de cel zet.

De rechter legde J. vrijdag opnieuw 40 maanden cel op, maar slechts 30 maanden is effectief. De burgerlijke partijen in de zaak kregen een totale schadevergoeding van bijna 50.000 euro toegekend. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier