Straf met uitstel voor geweldplegingen met samoeraizwaard en golfstick

© Getty Images
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 24-jarige man uit Gistel veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf met uitstel voor twee feiten van opzettelijke slagen en verwondingen. Tijdens ruzies met een bovenbuur en een huisgenoot greep hij naar een samoeraizwaard en een golfstick. Het openbaar ministerie had twaalf maanden effectieve celstraf gevorderd.

Op 25 juli 2017 ergerde Z.N. zich aan de luide muziek bij zijn bovenbuur. Via het raam gooide hij een kopje een verdieping hoger naar binnen. Een kameraad van die bovenbuur kwam gewapend met een vleesmes verhaal halen, waarop de beklaagde hem opwachtte met een samoeraizwaard. Het slachtoffer wilde nog wegvluchten, maar werd toch aan zijn voet geraakt.

In eerste instantie zou het dossier geseponeerd worden, tot Z.N. opnieuw gelijkaardige feiten pleegde. Op 26 oktober 2018 kreeg hij het aan de stok met een huisgenoot. Die vond dat de hond van de beklaagde te vaak blafte, waarop hij klappen uitdeelde. N. reageerde door het slachtoffer met een golfstick te lijf te gaan.

Wettige zelfverdediging

“Mijn cliënt heeft enkel dat zwaard genomen om zich te verdedigen tegen dat vleesmes”, pleitte de advocate van de beklaagde. Ook bij de andere feiten handelde N. volgens meester Silke Brutin uit wettige zelfverdediging of was er minstens sprake van uitlokking. N. moest naar eigen zeggen wel naar een wapen grijpen omdat hij wist dat zijn huisgenoot te sterk was voor hem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier