Stelende ober moet 310.000 euro terugbetalen aan restaurant Oesterput in Blankenberge

Redactie KW

Een ex-kelner van het Blankenbergse restaurant Oesterput heeft maandag in de Brugse rechtbank twee jaar cel gekregen, waarvan een jaar effectief, omdat hij jarenlang geld ontvreemde uit de kassa. Tom M. drukte ruim 300.000 euro euro achterover en verbrast dit aan gokken, drank en vrouwen.

Het was de boekhouder van restaurant Oesterput langs de Wenduinse Steenweg in Blankenberge die in september 2016 aan de alarmbel trok. Hij had grote tekorten vastgesteld en onderzoek van de beelden van de bewakingscamera wezen uit dat kelner Tom M. (41) op twee weken tijd om en bij de 800 euro uit de kassa had gehaald. Het gerecht becijferde dat M. sinds 2004 liefst 303.000 euro uit de kassa achterover had gedrukt en op zijn eigen rekening had gestort. M. werd in de boeien geslagen en zat vijf dagen in voorhechtenis.

Het Openbaar Ministerie vorderde tijdens de pleidooien twee jaar effectieve celstraf voor de man, die momenteel in Mallorca woont en niet kwam opdagen voor zijn proces. Daphné Dumery, advocate van het restaurant, hekelde de levensstijl van de voormalige kelner. “Hij maakte overal grote sier en plaatste daar zonder schroom foto’s van op Facebook”, zei ze. M. spendeerde grote sommen aan restaurantbezoeken, merkkleding, gokken en luxereisjes naar Thailand. “Na de breuk met zijn vrouw spendeerde de beklaagde het gestolen geld ook aan drank en vrouwen”, aldus de procureur, die twee jaar effectieve celstraf gevraagd had.

Tom M. gaf toe dat hij geld meenam uit de kassa, maar volgens de verdediging ging het om hooguit 15.000 euro. “En mijn cliënt heeft daar wel degelijk spijt van”, zei zijn advocaat Dirk Vandamme. “Na zijn arrestatie kwam hij in een sociaal isolement terecht en werd hij door iedereen scheef bekeken. Zelfs tijdens het carnaval werd de spot met hem gedreven. Hij is dan ook naar Mallorca uitgeweken, waar hij een beperkt inkomen geniet. Hij is hier vandaag niet omdat een vliegticket naar België te duur was.” Volgens Vandamme is er nooit sprake geweest van een exorbitante levensstijl.

Zaakvoerder Piet Devriendt van Oesterput is nog altijd kapot van het bedrog van zijn ex-werknemer. “Ik heb Tom 24 jaar als goede vriend en werknemer beschouwd en hem altijd correct betaald”, zei hij eerder. “Dat hij nu geen geld heeft voor een vliegticket is zever. Hij maakt nog altijd overal grote sier en pocht hiermee op Facebook. Dat hij sociaal geïsoleerd raakte, is zijn verdiende straf.”

De rechter kende Devriendt een morele schadevergoeding van 1.000 euro toe. Aan de vennootschap achter het restaurant moet M. een materiële schadevergoeding van 310.000 euro betalen. M. kwam evenmin opdagen voor de uitspraak. Hij kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.