Stelende kelner van Oesterput in Blankenberge is vrij onder voorwaarden

Piet Devriendt, de zaakvoerder van het restaurant, schat het verlies op zo'n 200.000 euro. © Benny Proot
Redactie KW

De kelner die jarenlang geld stal uit de kassa van restaurant Oesterput in Blankenberge is opnieuw vrij. De Brugse raadkamer besloot om hem na enkele dagen cel onder voorwaarden vrij te laten. Zijn advocaat wenste niet te reageren.

Tom M. (39) is alweer op vrije voeten. Vrijdagavond mocht hij de Brugse gevangenis na een kleine week alweer verlaten. ‘s Morgens verscheen hij voor de eerste keer voor de raadkamer. Die besliste om hem onder strikte voorwaarden opnieuw vrij te laten. Het parket legde zich daarbij neer en tekende geen beroep aan. Iets wat ook de zaakvoerder van het restaurant doet. “Ik denk dat hij zijn lesje wel geleerd heeft.”

Liederlijke levensstijl, exuberante reisjes

Opvallend, want de kelner stal jarenlang bij zijn werkgever, het bekende restaurant Oesterput in Blankenberge. Hij had er nochtans al 24 jaar dienst en begon op zijn vijftiende in het restaurant. De diefstallen dateren – naar eigen zeggen – van zo’n vier jaar geleden. Toen scheidde hij van zijn vrouw en kreeg hij financiële problemen. Hij kon zijn liederlijke levensstijl niet langer behouden en begon van zijn baas te stelen. Hij leasde een Mercedes en maakte exuberante reisjes. Allemaal met gestolen geld.

“Tijdens het werk opgepakt worden voor het oog van zijn collega’s, dat is iets dat hij niet snel zal vergeten”

Piet Devriendt, de zaakvoerder van het restaurant, schat het verlies op zo’n 200.000 euro. Verder onderzoek zal echter moeten uitwijzen om hoeveel geld het effectief gaat. Tom M. zelf bekende de diefstallen, maar ontkent dat het om zo’n grote som zou gaan. Hij zou wel veel spijt van zijn daden hebben. Zijn advocaat hield de lippen echter stijf op elkaar na de raadkamer.

“Hopelijk weer stevig op de grond”

De zaakvoerder kan zich wel neerleggen bij de vrijlating van zijn ex-werknemer. Hij hoopt dat Tom M. door zijn weekje opsluiting terug stevig met de voeten op de grond staat. “Ik vind het niet erg dat hij al is vrijgelaten. Ik denk dat hij zijn lesje nu wel geleerd heeft. Tijdens het werk opgepakt worden voor het oog van zijn collega’s, dat is iets dat hij niet snel zal vergeten. Ik steek er ook niets mee in mijn zak door hem maanden in de gevangenis te zien. Ik hoop dat hij zich herpakt en dat hij een normaal leven opbouwt, zonder al die grote sier die hij eigenlijk niet kon betalen.”

Ondertussen is de rust wat teruggekeerd in restaurant Oesterput, en ook daar is de uitbater blij om. “Het personeel is ook blij dat de dader bekend is, want uiteindelijk werd iedereen verdacht na een tijdje. Tom had nog verschillende reisjes gepland naar Oostenrijk en Thaïland, dus als we hem niet betrapt hadden, ging dat stelen wel nog even doorgaan. Het is nu afwachten wat het onderzoek zal opleveren. Veel geld zal ik waarschijnlijk niet terug zien, want hij heeft alles opgedaan.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier