Woesteling die man in Izegem neerstak kende slachtoffer al van in kindertijd en zat al een tijdje in het vizier van politie

Wouter Vander Stricht

De man die werd neergestoken, een zeventiger uit Deerlijk, en de dader (een veertiger) kenden elkaar al jarenlang. Maar het zat er ook meermaals bovenarms op in de verloederde woning naast ‘t Baguetje langs de Rijksweg in Izegem. De politie kwam er vaak ter plaatse en de dader zou binnenkort het huis uitgezet worden. De verdachte, een veertiger die zich soms als een echte woesteling gedroeg, had onlangs ook nog heel wat ramen van de woning in geslagen. Maandagmiddag bevestigde het parket zijn verdere aanhouding. De man wordt verdacht van poging tot moord.

Zondagavond even na 18.30 uur is er langs de Rijksweg in Izegem een steekpartij gebeurd. De feiten speelden zich waarschijnlijk af op de oprit van hoevewoning, waarna het slachtoffer zich naar de overkant van de Rijksweg begaf en daar bloedend werd aangetroffen. De dader vluchtte langs de andere kant weg, maar kon vlug gevat worden. De hoevewoning bevindt zich vlak naast ‘t Baguetje en op 100 meter van Frituur Den Ast in Izegem.

De politie was al kind aan huis in de verloederde hoevewoning langs de Rijksweg: het zat er daar vaak bovenarms op

Buurtbewoners hoorden plots geroep en getier. Midden op de weg, op de invoegstrook om links naar de Ondankstraat af te slaan, zagen ze iemand liggen met zijn arm in de lucht. “We dachten eerst dat het om iemand ging die was gevallen”, zeggen de getuigen. Samen met automobilisten die passeerden, hielpen ze het slachtoffer. De man was nog aanspreekbaar. “Hij zei dat hij in de rug was gestoken. We zagen eerst niets, maar het bleek om zijn liesstreek te gaan.” Het slachtoffer bloedde hevig. Met levensbedreigende verwondingen werd de man overgebracht naar het ziekenhuis. Verschillende politieploegen kwamen ter plaatse en met een drone werd over een omliggende weide bij een oude hoeve gevlogen. De politie spande de oprit van het verloederde huis af met lint.”

De toegang tot de woning was maandagmorgen nog afgespannen met politielint.©foto wvs
De toegang tot de woning was maandagmorgen nog afgespannen met politielint.©foto wvs

Ramen kapot geslagen

De politie was eigenlijk al kind aan huis in de verloederde woning. Ze moesten er vaak langs gaan. Het zat er vaak bovenarms op en de eigenaar, een zeventiger die in Deerlijk woonde, maar soms ook eens in het huis verbleef, wou de man uit zijn huis laten zetten. Maar die liet dat duidelijk niet zomaar gebeuren. De politie moest er vaak tussenkomen. Zo werden de ramen van de woning al eens ingeslagen en kreeg de eigenaar ook al eens klappen te verwerken. Maar zondagavond liep het helemaal uit de hand.

Om de sporen te vrijwaren, werd het plaats delict afgezet met kegels. De brandweer werd ter plaatse gevraagd om een tent boven de bloedplas te plaatsen. “De dader werd opgepakt”, gaf procureur Hanne Demedts van het parket van Kortrijk zondagavond nog aan. “Het slachtoffer verkeert in levensgevaar. Meer kunnen we voorlopig niet kwijt.”

De Rijksweg was zondagavond urenlang gedeeltelijk versperd. Het verkeer dat naar Lendelede wilde, moest omrijden via de Kortijksestraat.

Poging tot moord

Maandagmiddag communiceerde het parket iets uitgebreider en werd bevestigd dat de verdachte en het slachtoffer elkaar al langer kenden. Intussen werd de veertiger al verhoord en gaf hij toe meerdere messteken te hebben toegebracht. Hij werd aangehouden op verdenking van poging tot moord en moet vrijdag voor de Raadkamer verschijnen. De toestand van het slachtoffer kon intussen gestabiliseerd worden. Hij is niet langer in levensgevaar.

De brandweer kwam ter plaatse en zette een tent boven de plaats waar de man werd aangetroffen.©foto gs
De brandweer kwam ter plaatse en zette een tent boven de plaats waar de man werd aangetroffen.©foto gs

(GS/WVS/OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.