Steeds minder fietsdiefstallen in Brugge dank zij preventieve aanpak

Stefan Vankerkhoven

Goed nieuws! De Brugse preventieschepen Mathijs Goderis en Vlaams parlementslid Annick Lambrecht stellen vast dat het aantal fietsdiefstallen in Brugge de laatste vijf jaar drastisch gedaald is: van 951 aangiftes in 2015 naar 735 in 2019.

Het aantal door de politie terug gevonden fietsen daarentegen steeg van 1415 in 2015 naar 1829 in 2019. De teruggevonden fietsen die na drie maanden wachttijd niet kunnen worden terugbezorgd aan de eigenaar, omdat de eigenaar niet reageert op de brief of omdat de fiets niet gemerkt is, worden verkocht. Sedert oktober 2017 werkt Stad Brugge daarvoor samen met de fietsherstelplaats van Groep Intro.

Beide Brugse politici wijzen op het belang van het merken van je fiets en loven de Brugse preventiedienst, die heel wat inspanningen doet om fietsdiefstallen te vermijden. “Zo worden er meermaals per jaar labelacties georganiseerd waarbij inwoners gratis hun fiets kunnen laten merken. Ook het graveren van je fiets gebeurt gratis in de fietsendienst in de Lodewijk Coiseaukaai. Tot slot werd er vorig jaar ook een nieuwe brochure uitgebracht met concrete tips om het risico op fietsdiefstal tegen te gaan en werd er een aangiftezuil geïnstalleerd in het fietspunt in het station”, benadrukt Mathijs Goderis.

Stationsomgeving is hotspot

Brugge heeft een werkgroep fietsdiefstal, die bestaat uit leden van de lokale politie, Spoorwegpolitie, dienst mobiliteit, fietspunt, NMBS, gemeenschapswachten, preventiedienst en fietsendienst. Daarnaast worden fietsers worden aangesproken op hun fietsdiefstalveilig gedrag. Op de website van stad Brugge en op diverse locaties kan de folder ‘je fiets, je vriend, laat hem nooit LOS’ consulteren. Om fietsers attent te maken dat ze hun fiets op een correcte manier én met een kwalitatief slot moeten afsluiten, wordt er gebruik gemaakt van de fietshanger ‘geef fietsdieven geen kans’.

De stationsomgeving blijft volgens Annick Lambrecht een hotspot inzake fietsdiefstallen: “Er wordt dagelijks toezicht gehouden door gemeenschapswachten, fietspunt, lokale politie en spoorwegpolitie op diefstalgevoelige plaatsen om potentiele daders van fietsdiefstal te ontraden. De camera’s in de fietsstallingen van het station worden aangewend om potentiële daders te ontraden en effectieve daders te vatten.”

In 2018 zijn er 5.258 fietsen in Brugge gemerkt, in 2019 3.999. “Het percentage terugbezorgde fietsen bij gemerkte fietsen ligt een stuk hoger dan het totaal aantal terugbezorgde fietsen van alle ophaalde fietsen”, aldus Annick Lambrecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.