Station Kortrijk krijgt het zwaar te verduren: enkel in Brussel en Charleroi meer vandalisme

© belga
Olaf Verhaeghe

Het Kortrijkse treinstation is het meest gevandaliseerde NMBS-station van Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang opvroeg bij de vorige minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Enkel in de Brusselse en Waalse NMBS-stations Brussel-Zuid en Charleroi-Zuid kwamen de voorbije vijf jaar meer meldingen van vandalisme binnen.

Het NMBS-station van Kortrijk kreeg het de voorbije jaren bij momenten zwaar te verduren. Uit cijfers die Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere opvroeg bij voormalig minister van Mobiliteit François Bellot (MR) blijkt immers dat Kortrijk op plaats drie staat in de top tien van meest gevandaliseerde stations van ons land.

Sinds 2015 werden in Kortrijk 107 incidenten gemeld. Enkel in Brussel-Zuid (237 meldingen) en Charleroi-Zuid (199) waren er meer. Andere stations in het lijstje zijn Brussel-Noord, Gent-Sint-Pieters, Namen, Schaarbeek, Antwerpen-Centraal, Luik-Guillemins en Brussel-Centraal.

Kleine feiten

Kortrijks Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch ziet in het hoge aantal gemelde incidenten een verband met stijgende criminaliteitscijfers in zijn stad. “De stijging van het aantal criminele feiten – van 6.302 in 2017 tot 7.966 in 2019 – laat zich voelen in en rond het station”, zegt hij. “Strikte maatregelen zijn dan ook nodig, niet alleen voor het vandalisme, maar ook voor andere vormen van overlast.”

Wel benadrukt de NMBS zelf dat het in Kortrijk eerder om kleine beschadigingen gaat. “Krassen, bankjes beschadigen op perrons of spuiten van graffiti, eerder kleine feiten dus”, klinkt het. Qua gevolgen blijkt echter wel dat er niet voor alle incidenten een procedure wordt opgestart. “Enkel de zwaarste feiten van vandalisme kunnen worden vervolgd.” “Werk aan de winkel dus voor onze nieuwe minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne”, stelt Wouter Vermeersch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier