Stalker van gouverneur riskeert 7 maanden cel

© belga
Redactie KW

Een 58-jarige man uit Koksijde die talrijke politici, parket en politie bestookte met honderden corona-gerelateerde e-mails, riskeert in de Brugse rechtbank zeven maanden cel. Onder meer provinciegouverneur Carl Decaluwé moest het ontgelden. De rechter beval een psychiatrisch onderzoek.

Premier Sophie Wilmès (MR), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), minister voor Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), Vlaams ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V), West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, professor Carl Devos, politie Westkust, Perskring Kortrijk en het parket: het rijtje slachtoffers van J.V. (58) is lang en divers.

De Koksijdenaar staat in de Brugse rechtbank terecht wegens belaging en smaad omdat hij hen bestookte met honderden, vaak beledigende e-mails waarin hij telkens weer zijn beklag deed over het coronabeleid. Verschillende media, waaronder onze redactie, stonden steevast in cc.

De meeste mails waren gericht aan Carl Decaluwé, die klacht indiende. Hij stelde zich wel geen burgerlijke partij in de zaak. Een schadevergoeding is dus niet aan de orde.

Geestelijke gezondheid?

J.V. werd in het verleden al vier keer veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Hij kwam toen telkens weg met een milde bestraffing. Maar halfweg maart, bij de start van de coronacrisis, herviel hij volgens het parket in zijn oude gewoontes. Zo nam hij het gouverneur Carl Decaluwé kwalijk dat tweedeverblijvers niet naar de kust mochten komen.

Het openbaar ministerie vroeg maandag zeven maanden cel voor de man, die niet kwam opdagen voor zijn proces. De procureur plaatste vraagtekens bij zijn geestelijke gezondheid. “De beklaagde is nooit verhoord geweest, maar eist wel een kopie van zijn verhoor”, stelde ze.

De rechter stelde de zaak uit naar 12 oktober omdat hij J.V. eerst psychiatrisch wil laten onderzoeken.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier