Stadenaar Hendrik Vandenberghe (61)herstelt in ziekenhuis van ferm pak slaag dat hij van buur kreeg: “Dader zelfs niet bang van politie”

Hendrik Vandenberghe is betere tijden. “Hij is ook getraumatiseerd door het voorval”, zegt zijn moeder Simonne.
Hendrik Vandenberghe is betere tijden. “Hij is ook getraumatiseerd door het voorval”, zegt zijn moeder Simonne.
Wouter Vander Stricht

Een burenruzie in de Ieperstraat in Staden liep afgelopen maandag 8 maart dermate uit de hand dat Hendrik Vandenberghe met zware verwondingen in het ziekenhuis belandde. Zijn moeder Simone Muylle trekt aan de alarmbel. “Het kan toch niet zijn dat iedereen die daar woont met de daver op het lijf moet rondlopen?”

De feiten speelden zich maandagnamiddag af in een appartementencomplex van De Mandel. Sinds een zestal jaar huurt Hendrik Vandenberghe (61) daar een flat op het gelijkvloers. “Het complex bestaat uit twee blokken die samen een gemeenschappelijke garage delen. Er waren daar vroeger al problemen omdat kinderen die garage, waar dus auto’s geparkeerd staan, gebruikten als speelplaats. Er is daar toen contact over geweest met De Mandel die alle bewoners een brief stuurde om dat te verbieden”, doet Simone Muylle (88), moeder van het slachtoffer, het verhaal.

Geen bezoek

Maandag waren de kinderen van een gezin opnieuw aan het spelen in een garage waarop het tot een woordenwisseling kwam tussen de moeder van het Iraakse gezin en Hendrik Vandenberghe. “Die dame is daarop volledig hysterisch geworden en heeft zelf de politie gebeld. En die waren ook snel ter plaatse met twee combi’s. Maar ondertussen had de vrouw ook haar man verwittigd. Die is bij aankomst meteen op Hendrik afgestormd en heeft hem in elkaar geslagen. Hendrik was op vraag van de politie net zijn identiteitskaart gaan halen. Dat de politie daar was, stoorde de dader daarbij niet. Uiteindelijk hebben ze de man kunnen overmeesteren.”

“Mijn zoon – bij wie ik niet op bezoek mag – kan nauwelijks praten omdat zijn gezicht zo gezwollen staat” – moeder van slachtoffer

Maar haar zoon incasseerde dus zware klappen. “Er zijn twee ribben gebroken, hij heeft een hersenschudding, hij kan nauwelijks praten omdat zijn mond dichtgeslagen is en ook in het gezicht heeft hij breuken opgelopen. Momenteel herstelt hij in AZ Delta Rumbeke, maar door de geldende bezoekregeling kan ik niet naar hem toe. Ik heb enkel wat materiaal kunnen gaan afgeven.”

De politiezone ARRO Ieper bevestigt ook de feiten en heeft het over vuistslagen en een kniestoot. Volgens de buren zou de dader ook een wapenstok bijgehad hebben, maar daarover kregen we geen bevestiging. “De zaak is nu in handen van het parket”, klinkt het.

Moeder Simonne Muylle: “Hendrik zal uiteraard een advocaat onder de arm nemen. Het kan toch niet zijn dat iedereen die daar woont bang moet zijn om iets te zeggen of doen. Ik ken mijn zoon, hij heeft in heel zijn leven nog geen problemen gehad. Maar nu is hij gewoon in elkaar geklopt. Hij is daarbij ook achterover gevallen, er kwam behoorlijk wat bloed bij kijken.”

Psychologische hulp

Simonne oogt voor haar 88 jaar nog heel fluks. Ze woont zelf in de Brabandstraat in Oostnieuwkerke. “Ik denk dat ik Hendrik hier nog een tijdje zal opvangen. Aan zijn flat staat hij wellicht weer snel oog in oog met de dader die de dag nadien daar alweer rondliep. Hij is ook zwaar getraumatiseerd door de feiten. Hij kreeg er al bijstand van een psychologe, maar ik denk niet dat dit snel zal slijten.”

Hendrik Vandenberghe is overigens met vervroegd pensioen. Hij werkte vroeger nog voor de gemeente Hooglede als boekhouder, maar daarna tot aan zijn pensioen bij de politiezone RIHO.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.