Stad en politie tonen tanden na oproep tot coronarellen: “Absolute nultolerantie voor relschoppers”

© AN
© AN
Olaf Verhaeghe

Het Kortrijkse stadsbestuur en de politiezone Vlas nemen alle nodige maatregelen om eventuele relschoppers komend weekend het hoofd te bieden. De voorbije dagen werd op sociale media opgeroepen om ook in Kortrijk te protesteren tegen de coronamaatregelen. Alleen is de vrees groot dat van vreedzaam protest heel weinig in huis zal komen. “Wij hanteren een absolute nultolerantie voor iedereen die amok wil komen maken”, is burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) duidelijk. Het parket belooft ook snelrechtprocedures voor wie voor problemen zorgt.

Begin deze week circuleerden op sociale media zoals Snapchat en Instagram meerdere oproepen, vooral onder jongeren, om komend weekend ook in Kortrijk te protesteren tegen de coronamaatregelen . Uit die oproepen blijkt dat lang niet iedereen van plan is om alles rustig te houden en vreedzaam te betogen, maar eerder louter om keet te schoppen. In Nederland is het de voorbije dagen al meermaals uit de hand gelopen, met geplunderde en gesloopte winkels tot gevolg.

Dat vooruitzicht zorgt voor grote ongerustheid bij stad, politie en handelaars in Kortrijk. In overleg met andere geviseerde politiezones maakte de politiezone Vlas dan ook een uitgebreide risico-analyse en werden alle nodige voorbereidingen getroffen.

Boetes tot 250 euro en snelrecht

Burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) toont zich streng voor wie van plan is om te komen rellen. “Ik kan me voorstellen dat mensen die zich al maanden wél aan de regels houden de moed verliezen als ze vernemen dat jongeren van plan zijn om de regels aan hun laars te lappen”, zegt ze donderdagmiddag. “Dat is lachen met iedereen die zich keihard inzet om onze vrijheid terug te krijgen. Voor onze handelaars die rekenen op de inkomsten van een zaterdag is dit zelfs echt een extra slag in het gezicht.”

Dat de personen die oproepen tot de coronaprotesten en rellen zelfs niet de moeite doen om een eventuele betoging aan te vragen, botst bij de Kortrijkse burgemeester op onbegrip. “Wij kunnen ons als stad en politie alleen maar streng opstellen. Wie dit weekend door de politiediensten opgepakt en geïdentificeerd wordt, mag zich verwachten aan boetes van 250 euro of zwaardere straffen via het snelrecht. We hanteren een absolute nultolerantie voor iedereen die amok wil komen maken en vernielingen wil aanrichten in Kortrijk. Misschien kunnen die relschoppers hun tijd en energie beter spenderen door zich te registreren als vrijwilliger in ons vaccinatiecentrum.”

Versterking

In overleg met het parket West-Vlaanderen zal de politiezone Vlas vrijdagavond en zaterdagmiddag dan ook zullen inzetten op strenge handhaving: elke poging tot of effectieve ordeverstoring, van eender wie, zal aanleiding geven tot een arrestatie, elke overtreding zal beboet worden. De politiezone Vlas krijgt daarvoor versterking vanuit andere politiezones én de federale politie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.