Spraakmakende dossiers op de rol voor Brugse en Kortrijkse rechters

Jean Pierre Terryn

In de West-Vlaamse gerechtsgebouwen staan het nieuwe gerechtelijk jaar enkele spraakmakende zaken op de rol: van de ‘horrornanny’ in Knokke, de Somalische ‘piratenkoning’ tot de priester uit Hooglede, die in Menen een minderjarige jongen zou verkracht hebben.

De Horrornanny

1
Aubrey A.A.
Aubrey A.A.© GF

Op 8 september moet de 34-jarige Amerikaanse ‘horrornanny’ Aubrey A.A. zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden. De vrouw zou in Knokke in de zomer van 2011 met opzet de polsen gebroken hebben van een tweeling op wie ze moest babysitten. De twee baby’s waren met hun ouders uit Luxemburg op vakantie in Knokke. Aubrey A.A. vluchtte halsoverkop naar haar moederland. In 2013 kreeg de Amerikaanse door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek vier jaar effectieve celstraf. Ze tekende verzet aan, waardoor de zaak helemaal opnieuw behandeld moet worden. Ook in de Amerikaanse staat Utah zou de ‘horrornanny’ gelijkaardige feiten hebben gepleegd.

Overdosis voor dementerende moeder

2

Diezelfde dag, maar dan voor een andere correctionele kamer in Brugge wordt de zaak voortgezet van een poging tot oudermoord in Oostende. De 46-jarige verpleegster Christel S. uit Zandvoorde zou op 9 januari 2011 in het rust- en verzorgingstehuis Sint-Monica in Oostende een overdosis slaappillen toegediend hebben aan haar 72-jarige dementerende moeder Yvette Groenvynck. Christel S. kon niet langer de ziekte toestand van haar moeder aan en wou haar rustig laten inslapen. Het parket had in eerste instantie niet aangedrongen op de vervolging van de daderes. De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent (KI) besliste uiteindelijk anders. De zaak werd in het voorjaar uitgesteld met het oog op de aanstelling van een toxicologisch expert. De bejaarde vrouw ontwaakte na enkele dagen uit de coma. Ze stierf intussen een natuurlijke dood.

Moeder spuit insuline in 13 maand oud zoontje

3

Eveneens op 8 september zal in Brugge de zaak gepleit worden van een moeder met het syndroom van Münchhausen by proxy. De 37-jarige Oostendse zou haar 13 maanden zoontje begin 2014 opzettelijk insuline toegediend hebben om zelf aandacht te krijgen. Volgens de gerechtspsychiater lijdt ze aan Münchhausen by proxy. Het slachtoffertje werd door zijn grootouders net op tijd naar het ziekenhuis gebracht.

Strijd tegen mensensmokkel

4
Federale politie in Veurne en Brugge in actie tegen mensensmokkel.
Federale politie in Veurne en Brugge in actie tegen mensensmokkel.© Foto Belga

De strijd tegen mensensmokkel blijft een absolute prioriteit voor het parket van West-Vlaanderen. Vier verdachten zullen zich op 16 september voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor hun smokkelactiviteiten op de parkings langs de E40. Het openbaar ministerie zal effectieve gevangenisstraffen tot zes jaar vorderen. In het najaar zullen in Veurne wellicht ook drie Oekraïners voor feiten van mensensmokkel voor de correctionele rechtbank verschijnen. De verdachten zouden vanuit Nieuwpoort enkele landgenoten op een zeiljacht naar het Verenigd Koninkrijk gebracht hebben.

Grootschalige visfraude

5

De lang aanslepende zaak over grootschalige visfraude in de Oostendse vismijn zal normaal gezien op 27 oktober gepleit worden. Vis, die in Belgische en Nederlandse wateren gevangen was, zou om de quota te omzeilen via een Iers bedrijf als Ierse vis ingevoerd zijn. Het gerechtelijk onderzoek startte al in 2004. Vijftien beklaagden, onder wie topmensen van de vismijn en toenmalig schepen Yves Miroir, zullen zich voor hun aandeel in deze zaak moeten verantwoorden.

Spraakmakende dossiers op de rol voor Brugse en Kortrijkse rechters
© Foto EFO

De lang aanslepende zaak over grootschalige visfraude in de Oostendse vismijn zal normaal gezien op 27 oktober gepleit worden. Vis, die in Belgische en Nederlandse wateren gevangen was, zou om de quota te omzeilen via een Iers bedrijf als Ierse vis ingevoerd zijn. Het gerechtelijk onderzoek startte al in 2004. Vijftien beklaagden, onder wie topmensen van de vismijn en toenmalig schepen Yves Miroir, zullen zich voor hun aandeel in deze zaak moeten verantwoorden.

De Somalische piratenkoning

6
Spraakmakende dossiers op de rol voor Brugse en Kortrijkse rechters

Met een fictief filmproject als list wist het federaal parket in oktober 2013 de zogenoemde Somalische ‘piratenkoning’ te klissen. Mohamed Abdi Hassan wordt verdacht van de kaping van de Belgische steenstorter Pompei in 2009. Vanaf eind september zal hij samen met zijn landgenoot Mohamed M.A. voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verschijnen. Voor de behandeling van dit dossier zullen verschillende aparte zittingen georganiseerd worden.

Overdosis pillen voor dochtertje

7
Nathalie Bij de Leij tijdens de reconstructie.
Nathalie Bij de Leij tijdens de reconstructie.© Foto Kurt

Op 9 september wordt de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces tegen Michaël Jeanfils (42). De beschuldigde wurgde op 23 april 2012 zijn partner Katy Van Casteren (44) in De Panne. Hij was pas enkele dagen eerder voorwaardelijk vrijgelaten na een veroordeling voor verkrachting. Het eigenlijke proces start op 5 oktober. Dit najaar staan in Brugge nog drie assisenprocessen op de rol. Zo moet Nathalie Bij de Leij (43) zich vanaf 23 oktober verantwoorden voor de moord op haar vijfjarig dochtertje Dimfy. De vrouw Nederlandse afkomst diende het meisje op 16 november 2012 in Zwevezele een overdosis pillen toe. Vooral de depressie van de beschuldigde zal op het proces veel aandacht krijgen.

Wagen als motief voor moord in Sint-Kruis

8

De 76-jarige Pierre Cattrysse uit Sint-Kruis werd op 10 december 2012 door zijn buurjongen Adriano Neves, een 23-jarige Bruggeling van Angolese afkomst, om het leven gebracht. Het slachtoffer werd in de sloot in Merelbeke aangetroffen. Hij was toen al tien dagen dood. Zijn benen waren samen getapet en zijn hoofd was in een plastic zak getapet. Adriano Neves liep tegen de lamp toen hij de wagen van het slachtoffer op internet te koop aanbood. De dader woonde in de buurt van Pierre Cattrysse en kreeg af en toe wat geld van hem toegestopt. De wagen bleek het belangrijkste motief voor de moord te zijn. Dit assisenproces vangt op 13 november aan.

Veertig dagen naast lijk van gewurgde vriendin

9
Eveline Vandenbogaerde.
Eveline Vandenbogaerde.© GF

Vanaf vrijdag 27 november moet Gino Declercq zich voor het assisenhof verantwoorden voor de wurgmoord op zijn 45-jarige vriendin Eveline Vandenbogaerde in september 2013 in hun flat in Waregem. De 50-jarige Waregemnaar bracht haar uit jaloezie om het leven tijdens een hoogoplopende ruzie na overmatig alcoholgebruik. De dader leefde maar liefst 40 dagen naast het lijk.

De Kasteelmoord

10
Stijn Saelens.
Stijn Saelens.© Foto Belga

In de zaak van de kasteelmoord staat een assisenproces nog niet onmiddellijk voor de deur. Het parket vroeg om André Gyselbrecht, zijn zoon Peter en tussenpersoon Pierre Serry naar het hof van assisen te verwijzen. Maar op 30 januari besliste de raadkamer dat er bijkomend onderzoek moest komen. DNA-onderzoek leidde ondertussen naar de ontmaskering van de Nederlander Franciscus L. Door de verklaringen van de neef van de ondertussen overleden huurmoordenaar Ronnie van Bommel belandde André Gyselbrecht terug in de gevangenis. Ook de Zeeuwse tussenpersoon Evert d. C. zit weer in de cel door de beweringen van L. Na deze nieuwe ontwikkelingen hebben de speurders nog heel wat werk voor de boeg. Een assisenproces is dit gerechtelijk jaar dus zo goed als uitgesloten. Dat komt er ten vroegste volgend jaar.

Speed en priesters

11
Priester Jeroen C.
Priester Jeroen C.© Foto WDA

In de Kortrijkse rechtzaal wordt het al meteen druk op 1 september. Maar liefst achttien beklaagden moeten verschijnen in een grote zaak van speedgebruik en -verkoop. Voorts wordt ook de zaak van priester Jeroen .C. uit Hooglede op 29 september hervat. Hij wordt ervan verdacht een minderjarige jongen te hebben verkracht, toen hij priester was in Menen. Na een tussenvonnis kon een nieuwe getuige verhoord worden. Een deskundige werd aangesteld om het slachtoffer psychologisch te onderzoeken.

Moordpoging in Roeselare

12
Andy D.B. en Cindy M.
Andy D.B. en Cindy M.© GF

Het valt te verwachten dat ook een moordpoging in Roeselare op de agenda van het nieuw gerechtelijk jaar zal komen. Op 8 april 2014 kon op het nippertje een gezinsdrama vermeden worden. Andy D.B. (38) en Cindy M. (38) probeerden zichzelf en hun elfjarig dochter om het leven te brengen door het huis in brand te steken. De zaak moet nog doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank, maar wellicht zal dat in de loop van het jaar gebeuren. De ouders zijn voorlopig vrij onder voorwaarden. Beiden zijn in behandeling.

En natuurlijk… cannabisboer Lagrou

13
Patrick Lagrou.
Patrick Lagrou.© Foto Kurt

In Ieper moet ex-cannabisboer Patrick Lagrou (55) uit Zandvoorde zich opnieuw verantwoorden. Dit keer voor bedrieglijke verduistering. Op 9 november moet Lagrou verschijnen omdat hij in beslag genomen goederen teruggenomen had. Om aan de goederen te geraken, had hij het zegel aan de loods verbroken. De zaak kwam al eerder voor, maar werd toen op vraag van Lagrous advocaten Sven Mary uit Brussel en Herman Baron uit Ieper uitgesteld.

Verder moet de Ieperse rechtbank zich de komende maanden buigen over de zaak van een zestiger die zijn moeder verwaarloosde en een man die zijn partner probeerde te vermoorden.

(JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.