Na de wedstrijd van KV Oostende tegen Club Brugge in het Brugse Jan Breydelstadion op 18 oktober 2015 kregen enkele KVO-supporters het aan de stok met enkele van hun eigen spotters. Dat zijn politiemensen die tussen de supporters staan om hen in de gaten te houden, zowel bij thuiswedstrijden als op verplaatsing.

Volgens getuigen zou een van die spotters, H.G. (47), met zijn matrak op het hoofd hebben geslagen van een 22-jarigen jongeman uit Leffinge. Van het incident circuleerden al snel filmpjes op de sociale media en de jongeman daagde H.G. voor de strafrechter. Volgens het openbaar ministerie ging de man zijn boekje niet te buiten. "De spotters hielden de teugels strak want ze werden door een groep supporters belaagd en geprovoceerd", stelde de procureur tijdens de pleidooien. "Maar op de camerabeelden was alvast helemaal niets te zien van ongeoorloofd geweld." H.G. zelf ontkende tijdens de pleidooien met klem dat hij opzettelijk met zijn matrak zou geslagen hebben. "Mijn cliënt werd door enkele supporters geviseerd uit frustratie voor het gehanteerde nultolerantiebeleid", klonk het bij de verdediging.

Uit e-mails van collega's blijkt duidelijk dat zij niet te spreken waren over zijn hardhandig en onprofessioneel optreden als spotter

Maar de rechter was maandag een andere mening toegedaan. Volgens hem maakte H.G. zich wel degelijk schuldig aan buitensporig geweld en ging hij zijn boekje als spotter te buiten. "De beklaagde minimaliseert de feiten. Maar uit e-mails van collega's blijkt duidelijk dat zij niet te spreken waren over zijn hardhandig en onprofessioneel optreden als spotter." De bewering dat de slag met de matrak onopzettelijk gebeurde - zoals een intern onderzoek van de politie uitwees - veegde de rechter van tafel. "Toen de beklaagde een supporter met beide handen vastgreep terwijl hij zijn wapenstok vasthield had hij moeten voorzien dat hij het slachtoffer ermee zou verwonden. Zijn werkwijze was bovendien in strijd met de ministeriële omzendbrief rond de inzet van spotters tijdens voetbalwedstrijden. Daarin staat klaar en duidelijk dat spotters niet repressief mogen optreden."

Niettemin was de rechter van oordeel dat het slachtoffer op zijn beurt de zaak heeft opgeklopt. "In de pers maakte hij melding van een schedelbreuk. Maar uiteindelijk bleek het niet meer te zijn dan een schaafwond boven de wenkbrauw. Ook via de sociale media werd de werden de feiten opgeschroefd met een hetze tegen de beklaagde tot gevolg." H.G. kreeg van de rechter de gunst van de opschorting. Aan zijn slachtoffer moet hij 350 euro schadevergoeding betalen. Sinds het incident is hij geen spotter meer. "Niet als sanctie, maar omdat de situatie niet meer werkbaar was", benadrukt korpschef Philip Caestecker. "De betrokken agent werd intussen op zijn eigen vraag overgeplaatst naar de Brusselse politie."

(AFr)

Na de wedstrijd van KV Oostende tegen Club Brugge in het Brugse Jan Breydelstadion op 18 oktober 2015 kregen enkele KVO-supporters het aan de stok met enkele van hun eigen spotters. Dat zijn politiemensen die tussen de supporters staan om hen in de gaten te houden, zowel bij thuiswedstrijden als op verplaatsing. Volgens getuigen zou een van die spotters, H.G. (47), met zijn matrak op het hoofd hebben geslagen van een 22-jarigen jongeman uit Leffinge. Van het incident circuleerden al snel filmpjes op de sociale media en de jongeman daagde H.G. voor de strafrechter. Volgens het openbaar ministerie ging de man zijn boekje niet te buiten. "De spotters hielden de teugels strak want ze werden door een groep supporters belaagd en geprovoceerd", stelde de procureur tijdens de pleidooien. "Maar op de camerabeelden was alvast helemaal niets te zien van ongeoorloofd geweld." H.G. zelf ontkende tijdens de pleidooien met klem dat hij opzettelijk met zijn matrak zou geslagen hebben. "Mijn cliënt werd door enkele supporters geviseerd uit frustratie voor het gehanteerde nultolerantiebeleid", klonk het bij de verdediging. Maar de rechter was maandag een andere mening toegedaan. Volgens hem maakte H.G. zich wel degelijk schuldig aan buitensporig geweld en ging hij zijn boekje als spotter te buiten. "De beklaagde minimaliseert de feiten. Maar uit e-mails van collega's blijkt duidelijk dat zij niet te spreken waren over zijn hardhandig en onprofessioneel optreden als spotter." De bewering dat de slag met de matrak onopzettelijk gebeurde - zoals een intern onderzoek van de politie uitwees - veegde de rechter van tafel. "Toen de beklaagde een supporter met beide handen vastgreep terwijl hij zijn wapenstok vasthield had hij moeten voorzien dat hij het slachtoffer ermee zou verwonden. Zijn werkwijze was bovendien in strijd met de ministeriële omzendbrief rond de inzet van spotters tijdens voetbalwedstrijden. Daarin staat klaar en duidelijk dat spotters niet repressief mogen optreden."Niettemin was de rechter van oordeel dat het slachtoffer op zijn beurt de zaak heeft opgeklopt. "In de pers maakte hij melding van een schedelbreuk. Maar uiteindelijk bleek het niet meer te zijn dan een schaafwond boven de wenkbrauw. Ook via de sociale media werd de werden de feiten opgeschroefd met een hetze tegen de beklaagde tot gevolg." H.G. kreeg van de rechter de gunst van de opschorting. Aan zijn slachtoffer moet hij 350 euro schadevergoeding betalen. Sinds het incident is hij geen spotter meer. "Niet als sanctie, maar omdat de situatie niet meer werkbaar was", benadrukt korpschef Philip Caestecker. "De betrokken agent werd intussen op zijn eigen vraag overgeplaatst naar de Brusselse politie."(AFr)