Na de wedstrijd van KV Oostende tegen Club Brugge in het Brugse Jan Breydelstadion op 18 oktober 2015 kregen enkele KVO-supporters het aan de stok met enkele van hun eigen spotters. Dat zijn politiemensen die tussen de supporters staan om hen in de gaten te houden, zowel bij thuiswedstrijden als op verplaatsing.

Volgens getuigen zou een van die spotters, H.G. (47), met zijn matrak op het hoofd hebben geslagen van een 22-jarigen jongeman uit Leffinge. Van het incident circuleerden al snel filmpjes op de sociale media en de jongeman daagde H.G. voor de strafrechter. Maar volgens het openbaar ministerie ging de man zijn boekje niet te buiten. "De spotters hielden de teugels strak want ze werden door een groep supporters belaagd en geprovoceerd", stelde de procureur maandag tijdens de pleidooien. "Maar op de camerabeelden was alvast helemaal niets te zien van ongeoorloofd geweld."

De procureur liet de schuldvraag over aan de rechter. H.G. zelf ontkent dat hij met zijn matrak zou geslagen hebben en vraagt de vrijspraak. "Mijn cliënt werd door enkele supporters geviseerd uit frustratie voor het gehanteerde nultolerantiebeleid. Het slachtoffer had zogezegd een schedelbreuk, maar het bleek uiteindelijk niet meer te zijn dan een schaafwond boven de wenkbrauw. Er werden in dit dossier leugens verspreid uit afrekeningsdrang", stelde de advocaat van H.G. "Het ging om een georchestreerde haatcampagne tegen mijn persoon", voegde H.G. er nog aan toe. "Ik heb die jongen enkel bij de kraag gegrepen. Ik ben zelf al twee jaar slachtoffer van deze heisa, zowel professioneel als privé." Sinds het incident is H.G. geen spotter meer. "Niet als sanctie, maar omdat de situatie niet meer werkbaar was", benadrukt korpschef Philip Caestecker. "De betrokken agent werd intussen op zijn eigen vraag overgeplaatst naar de Brusselse politie."

De jongeman uit Leffinge vroeg een schadevergoeding van 2.000 euro. De uitspraak volgt op 16 november.

(AF)

Na de wedstrijd van KV Oostende tegen Club Brugge in het Brugse Jan Breydelstadion op 18 oktober 2015 kregen enkele KVO-supporters het aan de stok met enkele van hun eigen spotters. Dat zijn politiemensen die tussen de supporters staan om hen in de gaten te houden, zowel bij thuiswedstrijden als op verplaatsing. Volgens getuigen zou een van die spotters, H.G. (47), met zijn matrak op het hoofd hebben geslagen van een 22-jarigen jongeman uit Leffinge. Van het incident circuleerden al snel filmpjes op de sociale media en de jongeman daagde H.G. voor de strafrechter. Maar volgens het openbaar ministerie ging de man zijn boekje niet te buiten. "De spotters hielden de teugels strak want ze werden door een groep supporters belaagd en geprovoceerd", stelde de procureur maandag tijdens de pleidooien. "Maar op de camerabeelden was alvast helemaal niets te zien van ongeoorloofd geweld." De procureur liet de schuldvraag over aan de rechter. H.G. zelf ontkent dat hij met zijn matrak zou geslagen hebben en vraagt de vrijspraak. "Mijn cliënt werd door enkele supporters geviseerd uit frustratie voor het gehanteerde nultolerantiebeleid. Het slachtoffer had zogezegd een schedelbreuk, maar het bleek uiteindelijk niet meer te zijn dan een schaafwond boven de wenkbrauw. Er werden in dit dossier leugens verspreid uit afrekeningsdrang", stelde de advocaat van H.G. "Het ging om een georchestreerde haatcampagne tegen mijn persoon", voegde H.G. er nog aan toe. "Ik heb die jongen enkel bij de kraag gegrepen. Ik ben zelf al twee jaar slachtoffer van deze heisa, zowel professioneel als privé." Sinds het incident is H.G. geen spotter meer. "Niet als sanctie, maar omdat de situatie niet meer werkbaar was", benadrukt korpschef Philip Caestecker. "De betrokken agent werd intussen op zijn eigen vraag overgeplaatst naar de Brusselse politie." De jongeman uit Leffinge vroeg een schadevergoeding van 2.000 euro. De uitspraak volgt op 16 november. (AF)