Speelvriendinnetje helpt Sprotje van haar angsten af

Sprotje en Riba. © KW
Olivier Neese

Komende maandag kent de dierenbeul van Sprotje zijn straf. Maar hoe zou het nog zijn met ‘s lands bekendste kat?

Met Sprotje gaat het intussen heel goed. Dat zegt haar nieuwe baasje Cristelle Van Wettere. “Ze heeft nu zelfs een speelvriendinnetje. Via dezelfde praktijk hebben we recent nog een tweede katje geadopteerd: Riba. Een klein meisje, dat veel te snel bij de moeder werd weggehaald en dat maar net overleefde. Na een maand verzorging stelde de dierenarts dat ze zeer goed overeen zou komen met Sprotje. En dat bleek ook zo te zijn. Riba heeft eigenlijk Sprot van haar grootste angsten afgeholpen. Ze is heel speels, hevig en bedelde geregeld achter eten, dus moest Sprot wel overal mee naartoe. Ook naar de keuken, waar ze de eerste maanden doodsbang van was. Stilaan verdween haar angst voor de oven, de keuken en de mensen. Wij zijn heel gelukkig met onze twee meisjes.”

Sprotje en Riba.
Sprotje en Riba.© KW

Oven van 200 graden

De gruwelijke feiten staan bij iedereen in het geheugen gegrift. Tijdens een kotfeestje in Gent in juni vorig jaar gebruikte de jonge Kortrijkse Oekraïener A.P. het jonge katje eerst als voetbal en stopte ze daarna een kwartier in een oven van 200 graden.

Sprotje overleefde de gruwelijke mishandeling maar net.
Sprotje overleefde de gruwelijke mishandeling maar net.© TVK

Sprotje overleefde de gruweldaden maar net. Twee dagen later werd ze naar Dierenartsen Overleie gebracht, waar dierenartsen Valérie Huvaere en Joshua Dutré nooit eerder zo’n geval van dierenmishandeling waren tegengekomen. Om de hoge verzorgingskosten te dekken, werd een crowdfunding opgestart. Die bracht in nog geen week tijd meer dan 15.000 euro op, waarna de vzw Sprotjesfonds werd opgericht. Het katje er wekenlang intensief behandeld, raakte er helemaal bovenop en werd geadopteerd door de ouders van Joshua.

Dierenartsen Overleie, GAIA en de stad Kortrijk dienden een strafklacht in en stelden zich burgerlijke partij. De zaak werd in september gepleit, maar de jonge Kortrijkse Oekraïener A.P. daagde niet op. De openbare aanklager vorderde een effectieve celstraf en een zware boete. Maandagmorgen spreekt de rechter zich uit en kent de dierenbeul zijn straf.

(Olivier Neese)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten