Kantoren De Oostendse Haard vrijgegeven na vondst poederbrief: het ging om bloem

De Civiele Bescherming haalde de brief op in de kantoren van De Gelukkige Haard.© PM
De Civiele Bescherming haalde de brief op in de kantoren van De Gelukkige Haard.© PM
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het personeel van de sociale huisvestingsmaatschappij ‘De Oostendse Haard’, dat donderdag na de vondst van een verdachte brief om 10.42 uur de kantoren van De Oostendse Haard niet mocht verlaten, kan opgelucht ademhalen. De kantoren zijn om 15.40 uur vrijgegeven. Het personeel mag weer naar buiten, maar het onthaal blijft de rest van de dag gesloten. Het onderzoek naar de brief loopt nog.

Het was voorzitter Vanessa Vens die donderdagmorgen een brief tussen de post vond met een verdacht poeder. Zij belde meteen de politie die snel ter plaatse was en op zijn beurt de Civiele Bescherming opriep. “Uiteraard ben ik enorm geschrokken toen ik die brief opende”, reageert Vens. “Het moet wel nog even bezinken wat me precies is overkomen. Ik open meestal de post, maar het had om het even welke medewerker kunnen overkomen. De veiligheid van ons team werd vandaag in gevaar gebracht. Bovendien ligt onze dienstverlening vandaag volledig stil. We hebben onze bewoners geen service kunnen bieden, eventuele kandidaat-huurders hebben we niet kunnen verder helpen. Dus ja, de impact is hoe dan ook groot. Maar morgen staan we terug paraat.’

Zeven mensen vast

“Heel veel van onze medewerkers doen momenteel aan telewerk”, zegt Veerle Dubois, perswoordvoerder van De Oostendse Haard. “Gelukkig maar, want na de vondst mocht niemand in of uit het gebouw in de Nieuwpoortsesteenweg. Het toeval wou dat twee ingenieurs, die op dat moment plannen kwamen ophalen, aanwezig waren in het gebouw. Net als de vijf aanwezige personeelsleden mochten zij het gebouw sinds deze morgen niet verlaten. Er stonden enkele afspraken ingepland, die werden uiteraard geannuleerd. Iedereen werd daarvan persoonlijk op de hoogte gebracht.”

De Civiele Bescherming was rond 13.30 uur ter plaatse om de brief te onderzoeken. In afwachting daarvan mocht nog steeds niemand in of uit het gebouw. “Het klopt dat wij deze morgen om 10.42 uur melding kregen van een brief met verdachte inhoud”, bevestigt korpschef Philip Caestecker. “We zijn daarop meteen een onderzoek gestart.” Voor verdere details werd doorverwezen naar het parket. “We kunnen voorlopig alleen kwijt dat de brief voorlopig onderzocht wordt”, klinkt het bij het parket.

“Een verdachte brief ontvangen, dat wens je niemand toe. En als essentiële dienstverlener hebben we vandaag onze job niet naar behoren kunnen doen. Ik ben nu vooral opgelucht dat de directeur en de aanwezige medewerkers van De Oostendse Haard veilig en wel zijn. Verder wachten we op de resultaten van het onderzoek. Ik hoop dat de schuldigen snel gevonden worden”, besluit voorzitter Quinten Goekint.

In de vooravond raakte bekend dat het poeder gewoon bloem was.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.