Sluikstorter dumpt drie ton asbest naast voetbalveld in Wijnendale

Op een werf naast het voetbalveld in Wijnendale heeft een onbekende een zak met duizenden kilo’s asbestplaten gedumpt. Buurtbewoner Laurens-Jan Spriet trekt aan de alarmbel. “Onze kinderen worden al maandenlang aan de risico’s van asbest blootgesteld.”

Laurens-Jan Spriet bij de enorme zak met asbest. © AFr

In functie van de realisatie van een gloednieuwe verkaveling heeft een gespecialiseerde firma een oude boerderij met bijhorende stallen afgebroken langs de Consciencestraat in Wijnendale. De afbraakwerken zijn intussen al enkele maanden achter de rug en groot was dan ook zijn verbazing toen buurtbewoner Laurens-Jan Spriet halfweg maart een grote, opengescheurde plastieken zak vol asbesthoudende platen aantrof op de werf, vlak naast het druk bespeelde voetbalveld achter zijn woning. “Wij doen ons best om onze beide kinderen zo gezond mogelijk op te voeden en dan dumpen ze een berg asbestplaten achter je woning”, foetert hij. “Onze kinderen en de talrijke gebruikers van het voetbalveld worden al maandenlang blootgesteld aan de risico’s van asbest. Er komen hier ook heel wat kinderen uit de buurt spelen. Deze situatie baart mij dan ook zwaar zorgen.”

Omdat de zak met asbestplaten maar bleef liggen contacteerde Laurens-Jan uiteindelijk het stadsbestuur en bouwpromotor Pieter Blomme, die de verkaveling realiseert. “De ambtenaar van de stad garandeerde mij dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid zolang er geen platen gebroken worden. Maar het lijkt mij sterk dat er bij het uitkieperen van die zak geen asbeststof zou zijn vrijgekomen“, besluit Laurens-Jan. Bouwpromotor Pieter Blomme zit verveeld met de zaak. Volgens hem was er een sluikstorter aan het werk. “De afbraakwerken zijn volledig volgens de regels verlopen”, garandeert hij. “Er werd voorafgaandelijk een asbestinventaris opgemaakt en de inspectie kwam langs. Toen ik eind maart attent werd gemaakt op die hoop asbest heb ik de firma die de werken uitvoerde om uitleg gevraagd. Maar aan de hand van een factuur kon zij aantonen dat al het asbest uit die boerderij correct en volgens de regels werd afgevoerd. Het kan dus niet anders dat een onbekende dader stiekem de werf met een vrachtwagen is opgereden en er een container met een ‘big bag’ vol bouwafval uitkieperde. Die zak heeft een volume van ongeveer tien kubieke meter. Dus spreken we hier al gauw over drie ton bouwafval.”

Pieter Blomme laat het er niet bij en stapt naar de politie om klacht in te dienen tegen onbekenden. “Intussen zal er niets anders opzitten dan die platen op onze kosten te laten verwijderen door een specialist. Dit zal uiteraard volledig volgens de regels gebeuren. Een dure en tijdrovende grap, want zoiets moet zeer voorzichtig gebeuren. De dader vinden wordt moeilijk. Hopelijk heeft iemand van de buurtbewoners iets gezien.” De nieuwe verkaveling zal achttien woningen en twee blokken met elk acht appartementen omvatten, die ingeplant worden rond een gemeenschappelijk, groen plein. De woningen worden eind 2020 in gebruik genomen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.