Slachtoffers van stalking in Kortrijk, Kuurne en Lendelede krijgen persoonlijk alarm

Vooral de grote rode knop valt op. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een op vijf Belgische vrouwen zou in de loop van haar leven het slachtoffer worden van stalking. Daarom slaan politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede), parket West-Vlaanderen afdeling Kortrijk en het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) de handen in elkaar. Ze kochten vijf stalkingsalarmen aan. Daarmee kunnen slachtoffers de politie met een druk op de knop verwittigen.

De politiezone Vlas zag de afgelopen jaren een stevige stijging van het aantal dossiers ‘belaging/stalking door de ex-partner’. In 2019 had de zone 208 dossiers, terwijl dat er in 2015 maar 77 waren. “Dat is meer dan een verdubbeling en die cijfers blijven stijgen”, aldus de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Extreme gevallen van stalking eindigen vaak gewelddadig, soms zelfs met dodelijke afloop. Met de aankoop van vijf stalkingsalarmen wil de PZ Vlas, samen met de hulpverlening en het parket, een hulpmiddel bieden aan slachtoffers van stalking door hun ex-partner. Op deze manier stellen we slachtoffers van stalking in staat om vanop elke plaats snel de hulpdiensten te verwittigen.”

Prioritair

Het alarm is in de eerste plaats bedoeld om slachtoffers een groter gevoel van veiligheid te geven. Het ziet eruit als de simpele versie van een smartwatch. De grote rode noodknop moet slechts een paar seconden ingedrukt worden om de politie te verwittigen. “Wij behandelen die oproep als prioritair en sturen meteen een of meerdere ploegen ter plaatse”, aldus woordvoerder van de politie Thomas Detavernier.

“Als een slachtoffer in een andere stad is, of zelfs in een ander land, dan worden daar de lokale autoriteiten verwittigd”, legt projectleider Isabelle Degraeve uit. “Ook zij beschikken meteen over het volledige dossier van het slachtoffer. Agenten weten dus al een beetje wat hen te wachten staat. Dat is mogelijk omdat we met een private firma werken die als tussenstation voor de informatie en de meldingen dient. De doorschakeling gebeurt trouwens automatisch en vlug, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat.”

Indien nodig kan het slachtoffer via het alarm ook opgebeld worden. Hij of zij kan ook praten met de alarmcentrale. De route die het alarm (en dus het slachtoffer) aflegt, is permanent traceerbaar. Om de tien minuten geeft het toestel een locatie door. Eens een alarm geactiveerd wordt, neemt het ook alles op. “Indien nodig kan dat later als bewijslast in de rechtbank gebruikt worden”, aldus de woordvoerder.

Hoge nood

Het systeem treedt deze week al in werking. De politie verwacht dat alle vijf de alarmen haast onmiddellijk in gebruik genomen zullen worden. “We hebben al twee mensen op het oog die zeker in aanmerking komen omdat ze een gewelddadige ex-partner hebben”, klinkt het. De andere toestellen worden toegewezen op basis van een gesprek met een referentieambtenaar partnergeweld. Daarna wordt het dossier voorgelegd aan het CAW, een van de eerste plaatsen waar slachtoffers van stalking kunnen aankloppen.

Van links naar rechts: de burgemeester van Lendelede Carine Dewaele, projectleider Isabelle Degraeve, burgemeester Vincent Van Quickenborne, korpschef Filip Devriendt, burgemeester van Kuurne Francis Benoit en Sarah Jacques, afdelingsverantwoordelijke bij het CAW.
Van links naar rechts: de burgemeester van Lendelede Carine Dewaele, projectleider Isabelle Degraeve, burgemeester Vincent Van Quickenborne, korpschef Filip Devriendt, burgemeester van Kuurne Francis Benoit en Sarah Jacques, afdelingsverantwoordelijke bij het CAW.© AN

Het politiecollege van PZ Vlas wil bovendien het voorstel doen aan de procureur van West-Vlaanderen om samen, net als in andere regio’s, een Family Justice Center te activeren: daarin worden multidisciplinaire samenwerkingsverbanden aangegaan tussen de politie, parket, hulpverlening en besturen die hun vaardigheden en ervaring mobiliseren om casussen te bespreken en te helpen.

In de regio Brugge zit een dergelijk Family Justice Center in de pilootfase, dit onder leiding van het parket. Er wordt bekeken in welke mate dit lopende project van een ketengerichte aanpak kan uitgebreid worden naar de volledige provincie.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten