Slachtoffers reageren op Waregemse bankier die voor drie miljoen euro oplichtte: “Alles kwijt”

© LK
Redactie KW

De strafrechter in Kortrijk heeft Waregemnaar Kurt D. (48) veroordeeld tot vier jaar cel, 16.000 euro boete en tien jaar beroepsverbod. De zelfverklaarde ‘beleggingsadviseur’ lichtte tientallen vrienden en kennissen op, voor maar liefst 2,8 miljoen euro. “We vertrouwden hem blindelings, hoe konden we toch zo dom zijn?”, vragen de slachtoffers zich af.

Met de handen in de boeien aanhoorde Kurt D. voor de rechter in Kortrijk zijn vonnis. In de zaal wachtten ook enkele van zijn slachtoffers om te horen wat de rechter zou gaan beslissen. De opluchting bij Kurt D. was al even groot als de verbijstering bij de slachtoffers toen ze hoorden wat rechter Vincent Vereecke uiteindelijk uitsprak in de zaak. Vier jaar cel, waarvan slechts één jaar effectief, een boete van 16.000 euro en een beroepsverbod van tien jaar. “U zal normaal gezien binnenkort vrijkomen maar als u nieuwe feiten pleegt, dan bestaat de kans dat u die drie jaar alsnog zal moeten uitzitten”, gaf de rechter nog mee.

Ons geld, dat van onze kinderen en ouders: het is allemaal weg

Omdat Kurt D. al sinds december vorig jaar in de cel zit, heeft hij al meer dan een derde van het ene jaar effectieve celstraf uitgezeten en komt hij dus in aanmerking om meteen vrijgelaten te worden. Een bittere pil voor de slachtoffers. Ook de zware boete van 16.000 euro is nadelig voor de slachtoffers. Als Kurt D. ooit nog geld verdient, dan is het eerst de Dienst Penale Boetes van de FOD Justitie die aanspraak maakt op dat geld.

Alles weg

De rechter sprak Kurt D. bovendien vrij voor alle feiten die hij zou gepleegd hebben ten aanzien van zijn eigen familie. Zijn eigen moeder van 87 jaar oud stelde zich burgerlijke partij tegen haar zoon omdat hij ervandoor zou gegaan zijn met haar spaargeld en zelfs met haar pensioen. Niet bewezen, vond de rechter. Alle andere feiten achtte hij wel bewezen en ook de bedragen die de tientallen slachtoffers als schadevergoeding eisten, werden toegekend. De vraag is echter nog maar of er ooit nog iets van hun geld weer zal opduiken. “Ik ben er bijna zeker van dat het allemaal verbrast is”, getuigde een oudere dame uit het Waregemse na het vonnis. “Als je bekijkt hoe die man leefde, welke levensstijl hij erop na hield, dan mag je ervan uitgaan dat alles weg is. Hoeveel ik kwijt ben? Dat ga ik niet zeggen, maar laat ons zeggen dat ik goed geboerd heb als zelfstandige in mijn leven. Maar nu is alles weg”, zegt de dame.

Woekerwinst

Ondanks het relatief milde vonnis heeft Justitie zich wel van haar meest efficiënte kant getoond in dit dossier. Slechts een half jaar na zijn arrestatie kent Kurt D. zijn straf al en hebben de slachtoffers een vonnis in handen waarmee ze de deurwaarder kunnen inschakelen om beslag te leggen op alles wat Kurt D. nog heeft, ook al is dat heel weinig. Het was midden december toen de zelfverklaarde ‘beleggingsadviseur’ in de cel belandde nadat tientallen mensen klacht hadden ingediend bij de politie en het parket. Ze vertelden hoe ze ettelijke duizenden euro’s aan de man hadden gegeven en dat Kurt D. hen in ruil woekerwinsten had voorgesteld. Die er natuurlijk nooit kwamen.

In werkelijkheid was Kurt D. al lang geen officiële beleggingsspecialist of bankier meer. Twee veroordelingen voor dronken sturen hadden een einde gemaakt aan zijn carrière in de financiële sector, voornamelijk bij banken in het Oudenaardse. Toch slaagde hij erin om al zijn slachtoffers om de tuin leiden, door hen enorme opbrengsten op korte tijd voor te spiegelen en door het vertrouwen te misbruiken dat ze jarenlang in hem stelden toen hij wel nog bij de bank werkte. Zo zou hij maar liefst 2,8 miljoen euro opgehaald hebben.

Geen bandiet

Een koppel uit Waregem was bij de eersten om alarm te slaan. “Hij deed al jaren onze bankzaken en onze ouders waren klant bij zijn vader, die ook bankier was. We vertrouwden hem blindelings als onze huisbankier”, zeggen de vijftigers. “Plots stelde hij ons voor om in te stappen in een belegging. Hij stelde het voor als een buitenkans. We mochten er vooral niets over vertellen tegen anderen. In het begin betaalde hij ook de intresten terug. Achteraf bleek natuurlijk dat dit geld kwam van nieuwe slachtoffers. Tot de betalingen plots stokten. Toen ik hem om uitleg vroeg, zei hij altijd dat we vrienden waren, dat hij ons niet zou beduvelen en dat hij geen bandiet was. Hij had altijd een uitleg klaar. Zijn contactpersoon, die voor het geld zou zorgen, was ziek geworden of zijn auto stond in de garage. Geld zagen we nooit. En kijk nu: ons spaargeld, dat van onze ouders en dat van onze kinderen, het is allemaal weg. Hoe hebben wij dat toch ooit allemaal kunnen geloven?”, sakkert het koppel.

Al een nieuw adres

Ze maken zich geen illusies. “We zullen ons geld nooit meer terugzien. Als hij ooit nog iets verdient, dan mag hij 1.200 euro houden en moet hij de rest afgeven om zijn schulden af te lossen. Maar met welke job zal hij genoeg verdienen om heel die put te kunnen vullen? Het zal in ieder geval niet in de financiële sector zijn, want hij heeft een beroepsverbod gekregen. De speurders hebben één rekening gevonden waar nog een paar duizend euro op stond, dat is alles”, klinkt het.

Wie een blik werpt op de sociale mediakanalen van Kurt D. kan zich al meteen een beeld vormen van waar al het geld naartoe is. Etentjes in exquise restaurants, exotische reizen, een chique appartement met zicht op de hippodroom, peperdure overnachtingen in het luxueuze La Réserve in Knokke: Kurt D. liet het zich allemaal welgevallen. Het contrast met de gevangenis in Ieper waar hij sinds december verblijft, kan moeilijk groter zijn. Na zijn vrijlating zal Kurt D. ook wegtrekken uit Waregem. Hij heeft al een nieuw adres in Anzegem, een appartementsgebouw waar vroeger – o ironie – een bank- en verzekeringskantoor zat. (Laurens Kindt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier