Slachtoffer homejacking in Wevelgem doet relaas van gewelddadige roofmoord

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Bergen, waar drie Fransen sinds een week terechtstaan voor diefstal met geweld met doding als verzwarende omstandigheid, werd maandag slachtoffer Maria Mortier gehoord. Haar echtgenoot Willy Defever (81) overleed bij de aanval op 16 december 2012 in Wevelgem, aan de gevolgen van een combinatie van verstikking en wurging.

Die dag werden Maria Mortier (74) en haar man Willy Defever na hun thuiskomst aangevallen door Djamel Younsi (43) en Cédric Engelbarts (41), twee Fransen afkomstig van het grensdorp Halluin. Het koppel werd geslagen, geboeid en de mond gesnoerd door de twee overvallers die aan de haal gingen met bronzen beelden.

Maria Mortier getuigde maandag in de assisenzaal. Sinds de gebeurtenissen woont ze niet meer aan de Kezelberg in Wevelgem, maar in Menen. De weduwe stelde zich burgerlijke partij. Ze ziet elke dag de film van die verschrikkelijke avond. De gewezen handelaarster verbaasde zich erover dat bij aankomst de lichten in hun goed brandden. Ze stapte uit de auto. “Ik geraakte niet tot in de keuken, want werd langs achter aangevallen. Ik werd tegen de grond gegooid en verloor mijn bril. Ik heb geroepen en geprobeerd zijn kap af te trekken, maar dat is niet gelukt”, vertelde ze.

Hij bond een doek rond mijn mond en ik heb getrokken om niet te stikken

“Een man vroeg aan mijn echtgenoot waar de kluis was, maar hij antwoordde dat er geen kluis was. Nadien heb ik hem niet meer gehoord.” In de keuken werd zij op het lichaam geslagen door een aanvaller die in het zwart gekleed was. “Ik zei hem: heb medelijden want we zijn bejaarde mensen en hij zei dat hij me geen kwaad zou doen. Hij bond een doek rond mijn mond en ik heb getrokken om niet te stikken, want dat wilde hij doen. Door de druk kwam mijn gebit los.”

De dader zat met zijn knieën op haar rug. Hij bond haar handen en trok de vrouw bij de voeten uit de keuken. “Bij aankomst in de kamer, heb ik mijn man gezien, liggend tussen het bed en de muur. Vervolgens nam een persoon de dekens en legde die over mijn hoofd. Ze hebben alle kasten geopend. Ik hoorde glas en voorwerpen vallen. De man verliet mijn kamer en sloot ze met de sleutel”, vertelde de vrouw. Ze denkt dat haar man bewusteloos was en heeft hem nog geroepen. “Een man is opnieuw binnengekomen en heeft de touwen veel harder vastgemaakt.” Later slaagde ze er in zich los te maken en vluchtte naar buiten. Daar werd Maria Mortier opgevangen door een koppel uit Warneton. “Haar gezicht was niet meer menselijk en ze vertelde dat haar man overleden was“, aldus de vrouw.

Ook de twee dochters van het koppel getuigden. “Ze deden alles samen. Ze hadden een beperkt sociaal leven, maar kunst was hun plezier. Vader was een moedig en werkzame man die ons volgens zijn principes opvoedde. Voor hem was liegen en schulden aangaan uit den boze. Hij zei dat onze waardigheid was dat we anderen niets schuldig waren.”

“De dag dat vader stierf, werden de armen en benen van mama, die een sterke vrouw was, gebroken. Haar leven is ook vandaag vernietigd en ze werd een oude vrouw zonder kracht. Ze wilde niet meer leven in het huis van hun dromen, dat ze samen hadden gekocht, maar het huis van nachtmerries werd”, aldus de oudste dochter in perfect Frans.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier